Bitcoin se vynořil nad 20 tisíc dolarů a bankéři oživují polomrtvý příběh o bezpečném přístavu

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Dominantní kryptoměna začala čtvrteční obchodování kolem ceny 20,5 tisíce dolarů. Nad dvacetitisícovou hladinou bitcoin visel třetím dnem v řadě. Dostal se nad ní po zhruba 21 dnech. Netrpěliví majitelé digitální měny se tak opatrně ptají, jestli už konečně nastal toužebný odraz ode dna. Zdroj mírného optimismu by ale měli hledat spíše v jiných ukazatelích, než je aktuální vývoj ceny. Více v kryptografu týdne.

Jak podotkla agentura Bloomberg, takhle dlouho nebyl bitcoin levnější než 20 tisíc dolarů od konce roku 2020, kdy tuto metu pokořil poprvé. „Někteří lidé se k této cenovce upínají pro její psychologický význam. Bitcoin ale bude muset kontinuálně uzavírat nad 19 600 dolary aby potvrdil své mírné cenové oživení,“ uvádí pro Bloomberg spoluzakladatelka americké finančně-poradenské firmy Fairlead Strategie Katie Stocktonová.

V mezitýdenním srovnání na tom byla kryptoměna během čtvrtečního dopoledne o osm procent lépe. Ještě výrazně lépe si vedly některé altcoiny. Ether, druhá největší virtuální mince dle tržní kapitalizace, se vyšplhala nad 1500 dolarů, což představuje týdenní nárůst o 20 procent. Cardano zvýšilo svou hodnotu o 15 procent, parodický dogecoin dokonce o 30 procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!