Bitcoin zůstává daleko od vzletných předpovědí. Kvůli Buffettovi a ESG, tvrdí miliardář Thiel

Peter Thiel na konferenci v Miami.

Peter Thiel na konferenci v Miami. Zdroj: profimedia

Bitcoin má k mnohými předpovídané hranici 100 tisíc dolarů za jednu virtuální minci zase o něco dále. Jeho cena během úterního dopoledne klesla ke 40 tisícům dolarů. Při vyhodnocování úspěšnosti redakčního experimentálního kryptoportfolia jsme to chtěli přičítat hlavně kombinaci vyčerpání trhu po dosažení rekordních podzimních hodnot a nejistoty kolem zpřísňování monetární politiky v USA. Spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel ale přišel během bitcoinové konference v Miami s neotřelejším vysvětlením.

Podle miliardáře za relativní cenový neúspěch bitcoinu může „finanční gerontokracie“ ztělesňovaná legendárním investorem Warrenem Buffettem, generálním ředitelem banky JPMorgan Chase Jamiem Dimonem a šéfem fondu BlackRock Larrym Finkem.

Ti všichni nejen že kryptoměnám na rozdíl od Thiela příliš nefandí, dokonce se údajně staví bitcoinu do cesty. Používají k tomu zaklínadlo jménem ESG, tvrdí Thiel. To odráží trend, kdy stále více firem své podnikání profiluje jako ohleduplné k životnímu prostředí, dbající o společenské blaho či o potírání korupce.

Jak vnímá kryptoměny Česká národní banka? Podívejte se na video:
Video placeholde
Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB • Videohub

„Nálepka ESG je zřejmě tím pravým nepřítelem. Ve skutečnosti ta zkratka slouží jen jako továrna na nenávist. Vždy je na místě položit si otázku: ,Jaký je vůbec rozdíl mezi ESG a komunistickou stranou Číny?‘“ uvedl Thiel.

Kdo čte zpravodajství o bitcoinu, ví, že kromě tání ledovců jej lze vinit – alespoň dle novinových titulků – i z napomáhání praní špinavých peněz nebo obcházení protiruských sankcí.

Realita je méně bombastická, ale mnohdy o ni stejně vůbec nejde. Důležitější je sledovat, zda se její obraz může změnit. Brzy se situace vyjasní, což může mít značný dopad na hodnotu cvičného kryptoportfolia deníku E15.

Krátce poté, co se Thiel pustil do Buffetta a spol., oznámila Tesla, že v Texasu spouští projekt těžby bitcoinu za využití solární energie.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!