Cena bitcoinu spadla pod 30 tisíc dolarů, je nejníže od konce ledna

Cena bitcoinu dnes pokračuje v poklesu a spadla až pod 30 tisíc dolarů.

Cena bitcoinu dnes pokračuje v poklesu a spadla až pod 30 tisíc dolarů. Zdroj: profimedia

Cena bitcoinu dnes pokračuje v poklesu a spadla až pod 30 tisíc dolarů. Je tak nejníže od konce ledna. Od maxima téměř 65 tisíc dolarů, kde se ocitla v dubnu, už cena této nejznámější kryptoměny klesla o více než 50 procent. Ukazují to záznamy na specializovaném webu CoinDesk.

Krátce před čtvrtou odpoledne se cena bitcoinu pohybovala kolem 29.162 USD (625 500 korun). Za posledních 24 hodin tak vykazovala pokles o 12 procent.

V posledních dnech je cena bitcoinu i dalších kryptoměn pod sílícím tlakem úřadů několika zemí, hlavně čínských. Ty na konci minulého týdne zasáhly proti takzvaným těžařům kryptoměn a centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

Zpráva o dosud největším zátahu proti těžařům kryptoměn dnes přišla z Íránu, kde policie zabavila 7000 počítačů na nelegální kryptoměnové farmě, uvedla agentura Reuters. Stroje podle íránských úřadů zhoršují výpadky elektřiny v zemi. Analytická společnost Elliptic odhaduje, že na Írán připadá 4,5 procenta celkové těžby bitcoinů. Takto získané stovky milionů dolarů z kryptoměn může země používat na zmírnění dopadů amerických sankcí.

Írán těžbu kryptoměn na konci května téměř na čtyři měsíce zakázal právě kvůli problémům s výpadky proudu. Ty se totiž podle úředníků kvůli větší spotřebě energie zhoršují v horkém a suchém létě.

Poptávka po kryptoměnách je teď slabá, což analytici dávají do souvislosti s obavami z další regulace. "Není zde žádný přímý důkaz, že lidé v Číně by při poklesu ceny nakupovali," řekl analytik Matthew Lam z kryptoměnové burzy OKEx.

Bitcoin v polovině dubna vystoupil nad 64 tisíc dolarů, hned v květnu se ale jeho cena snížila zhruba o 35 procent. Jedním z důvodů byl jednak přísnější postoj úřadů v některých zemích, jednak tweety zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, který napsal, že jeho podnik přestane brát bitcoiny jako úhradu za svá auta.