Češi budou moci platit kryptoměnami podobně jako kartou. Novou službu spouští dva poskytovatelé

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: ČTK

Nakupující v Česku budou moci platit kryptoměnami podobně jako platebními kartami. Novou službu spouští poskytovatel kryptoměnových plateb GoCrypto a společnost Global Payments pro 8 tisíc svých platebních terminálů. Dalších 40 tisíc terminálů bude následovat začátkem příštího roku. 

ČR se Slovenskem jsou podle firem první země, kde bude služba k dispozici obchodníkům, kteří mají mobilní platební terminál od Global Payments. Službu přijímání kryptoměn poskytuje GoCrypto. Aby ji obchodník mohl používat, je třeba, aby podepsal smlouvu s Global Payments a stáhl si aplikaci pro Android s názvem GP tom.

"O kryptoměny je nyní obrovský zájem a my chceme lidem umožnit s nimi platit. Už si nemusí peníze jen ukládat do svých krypto fondů, ale mohou je začít používat k platbám. To znamená, že vstoupí do obchodu, vyberou si zboží a zaplatí kryptoměnou," uvedl zástupce generálního ředitele GoCrypto Žiga Toni.

Nakupující, kteří mají kryptoměnové peněženky Elly, Bitcoin.com nebo Binance, mohou kupovat zboží pomocí peněženek na svých telefonech. Při platbě pouze naskenují platební QR kód na terminálu obchodníka a potvrdí platbu ve své peněžence. Obchodník si pak může vybrat, zda chce peníze v kryptoměně nebo ve své lokální měně.

Aplikace GP tom, která umožňuje obchodníkům přijímat kryptoměny a platby kartou mobilním telefonem, funguje na všech telefonech s operačním systémem Android 8 a vyšším, s připojením k internetu a čipem NFC. Stáhnout ji lze z Google Play, jakmile obchodník uzavře smlouvu s Global Payments.

Cena za transakci činí 1,25 procenta ze zaplacené částky, přičemž tento poplatek platí obchodník. Účtenku obchodník odešle elektronicky prostřednictvím sms, e-mailem nebo ji zobrazí QR kódem, který si zákazník naskenuje do telefonu.

Terminály Global Payments ve střední Evropě v současné době zpracovávají kolem 890.000 transakcí denně. To je o 180.000 více než před koronavirovou krizí. Global Payments ve střední Evropě působí prostřednictvím společného holdingu s bankovní skupinou Erste. Podnikatelům poskytuje služby spojené se zpracováním karetních operací.