Čeští investoři vsadili miliony dolarů na izraelský kryptoprojekt

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Izraleský start-up KZen Networks, který vyvíjí vlastní kryptopeněženku, dokončil další kolo financování. Vedla ho česká Benson Oak Ventures s přispěním Samsung Next, Elron Ventures a dalších společností investujících do rozvoje technologie blockchain. Izraelci si díky tomu přijdou na čtyři miliony dolarů (90 milionů korun).

Vývojáři slibují, že aplikaci vypustí na trh v následujících týdnech, jednat se ale bude zatím pouze o beta verzi. Přesto do projektu vkládají velké naděje. „Chceme vytvořit novou generaci bezpečných kryptopeněženek,“ uvedl pro server Globes zakladatel KZen Ouriel Ohayon.

Jen letos si hackeři krádežemi kryptoměn přišli asi na miliardu dolarů, stále více společností se tak zaměřuje na zabezpečení virtuálních peněz.

Start-up KZen uživatelům ale slibuje jak větší zabezpečení jejich kryptoměn, tak snadnější správu peněženky. Uživatelé se údajně nebudou muset starat o zabezpečení svého soukromého klíče k peněžence. KZen to má na základě principu decentralizace a pokročilého šifrování dělat za ně. Aplikace umožňující tuto funkci bude zdarma, start-up chce vydělávat na prémiových službách.

„Dosavadní řešení nutila ke kompromisu mezi uživatelskou přívětivostí a nejkvalitnějšími řešeními,“ vysvětlil důvody investice Robert Cohen z Benson Oak, který vidí budoucnost právě v sofistikovanosti řešení izraelské aplikace.

Investiční banka Benson Oak vyrostla na investici do antivirové společnosti AVG. Do blockchainu a kryptoměn investuje Benson Oak skrze svůj fond, jehož hodnota má dosáhnout 100 milionů dolarů. Investice se zaměřují primárně právě na Izrael.