Čeští „těžaři“ bitcoinu zkusí oslabit roli Číny. Chtějí mohutně investovat do výroby hardwaru

Jak si umělá inteligence představuje budoucnost těžby bitcoinu.

Jak si umělá inteligence představuje budoucnost těžby bitcoinu. Zdroj: Midjourney

Další tuzemská bitcoinová firma se chystá výrazně posunout svůj převážně globální byznysový záběr. Pražská společnost Braiins nemá menší ambice než eliminovat systémové riziko současného fungování bitcoinu. Vývojáři softwaru na optimalizaci těžby bitcoinu a provozovatelé nejstaršího těžebního poolu (bitcoinové obdoby ekonomického družstva – pozn. aut.) plánují vyrábět vlastní hardware usnadňující dolování kryptoměny. Firma už udělala několik významných prvních kroků.

Manažeři Braiins otevřeli samostatnou hardwarovou divizi s názvem Hash Mining, kde probíhá vývoj různých hardwarových komponent pro bitcoinové těžaře. Část hardwaru by ale podle Braiins mohla používat například i datacentra. Rozjezd Hash Mining dosud stál tuzemské kryptoexperty sto milionů korun a stejnou částku hodlají ještě do startu nové byznysové větve investovat. Peníze chtějí získat z prodeje dluhopisů.

„Nechceme naše projekty financovat z venture kapitálu, který s sebou většinou nese tlak od entit bez dostatečných znalostí daného odvětví na rozhodovací procesy ve firmě,“ uvádí spoluzakladatel Braiins Jan Čapek.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023. Podívejte se na video:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

Firma už má jednu emisi bondů za sebou. V roce 2021 udala dluhopisy za dvacet milionů korun. Braiins tím chtěla financovat běžný provoz firmy, aniž by musela prodávat své bitcoiny.

„Ke stejné strategii jsme přistoupili i letos, věříme totiž v potenciál bitcoinu do dalších let. Nechceme proto zbytečně utrácet naše příjmy v bitcoinech,“ dodal Čapek. Investory jeho společnost láká na roční úrok 9,5 procenta se čtvrtletní výplatou úroků.

Braiins a Hash Mining nicméně své ambice pojímají jako potenciálně významnou pomoc celému bitcoinovému ekosystému. A to nejen proto, že na svůj rozvoj hodlají utrácet koruny namísto bitcoinů, čímž firmy nerozšíří už tak početné řady prodejců bitcoinu, kteří frenetickým rozprodáváním digitální měny dostali její cenu na zhruba třetinu předloňských rekordních hodnot.

„Objevili jsme mnoho míst, kde se dá těžební hardware optimalizovat a jednoduše 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!