Evropská unie si posvítí na platby kryptem, nákup v Alze a spol. za bitcoiny bude složitější

V praxi probíhá placení kryptoměnou přes naskenování QR kódu.

V praxi probíhá placení kryptoměnou přes naskenování QR kódu. Zdroj: DALL-E

Normy Evropské unie proti praní špinavých peněz zpřísní. Výbory Evropského parlamentu nedávno představily balík opatření, který má mimo jiné za cíl ověřovat totožnost příjemců a odesílatelů určitých typů plateb prostřednictvím virtuální měny. Nařízení může ovlivnit i způsob placení bitcoinem v českých e-shopech.

Na sociálních sítích vyvolal záměr Bruselu mezi fanoušky kryptoměn nejprve paniku. Kolovaly nepodložené zprávy ve znění, že Evropská unie zakazuje placení kryptem pomocí takzvaných nehostovaných kryptopeněženek – tedy takových virtuálních portmonek typu českého Trezoru, které se nedají z popudu svých vývojářů a provozovatelů zmrazit nebo jinak ovládat bez vědomí uživatele.

I když šlo o zavádějící informace, neznamená to, že určitý typ kryptotransakcí nezatíží byrokracie. Evropská unie totiž plánuje rozšířit povinný sběr a sdílení informací o odesílatelích a příjemcích plateb. „Lze se domnívat, že implementace do oblasti kryptoměnových plateb přinese porodní bolesti a bude třeba vyjasnit některé technické detaily,“ upozorňuje advokát a předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal.

Videonávod, čeho se vyvarovat při investicích do krypta:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Sběr informací bude v případě schválení europarlamentem povinný pro transakce virtuální měnou, pokud přesáhnou limit tisícovky eur (25 340 korun) a potečou mezi nehostovanou peněženkou a firmou, která poskytuje služby v oblasti digitálních měn.

Jde například o kryptoburzy, ale podle Vinopala také o speciální platební brány, které umějí přijímat bitcoinové platby a okamžitě je konvertovat na české koruny. Mezi takové brány patří například Confirmo, jehož služby využívá i největší český e-shop Alza.cz.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!