Íránské rakety dopadly i na bitcoin. Cenu sice jen škrábly, kazí ale pohádku o digitálním zlatu

Turbulentní sobotní dění dopadlo i na bitcoin. Už jenom proto, že s ničím jiným se o sobotách pořádně neobchoduje.

Turbulentní sobotní dění dopadlo i na bitcoin. Už jenom proto, že s ničím jiným se o sobotách pořádně neobchoduje. Zdroj: DALL-E

Cena největší kryptoměny se oklepává z nejprudšího propadu za poslední rok, který způsobil víkendový íránský raketový útok na Izrael. Vývoj kurzu bitcoinu nicméně naznačil, kam by zamířil v případě vypuknutí další rozsáhlé války na Blízkém východě nebo jinde.

Navzdory tomu, že se bitcoin po sobotním takřka okamžitém pádu ze 68 na 62 tisíc dolarů už téměř zotavil, je to pro skalní fanoušky kryptoměny varovné znamení.

Zatímco tradiční finanční trhy, kde by se dalo obchodovat s akciemi nebo zlatem, měly v ten moment zavřeno, kryptoburzy jely dál. Jejich klienti nicméně nechtěli digitální měnu přikupovat, ale dále se jí zbavovat. S pondělním posílením kryptoměny – i díky schválení burzovně-obchodovaných fondů (ETF) na bitcoin v Hongkongu – a relativním uklidnění situace na Blízkém východě se ale sobotní panický výprodej zpětně jeví jako neprozíravý tah.

Na tohle si dejte při investicích do kryptoměn pozor (video):
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Díky divokému cenovému vývoji současně také vyšlo najevo, že ani masivní úspěch nedávno spuštěných amerických ETF na bitcoin nepřispěl k tomu, že by si mohla kryptoměna uzurpovat svatozář zlata. A to navzdory tomu, že je digitální měna obdobně jako drahý kov v principu nezávislá na vládách a že obojího existuje na světě jen omezené množství. Kvůli tomu již dříve připodobnila bitcoin ke zlatu i řada expertů nebo třeba ve vysílání Fox Business také Larry Fink, šéf největšího světového správce aktiv Blackrock.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!