Pět bodů, které před Xixoio varovaly zkušenější kryptoinvestory už dávno

Richard Watzke na YouTube vysvětloval principy fungování Xixoio.

Richard Watzke na YouTube vysvětloval principy fungování Xixoio. Zdroj: Xixoio_Europe

Kanceláře společnosti Xixoio minulý týden prohledala policie, jenže důvody k pochybám o jejím byznysu trvaly od samého vzniku firmy. Myslí si to například produktový manažer investiční platformy Portu Jakub Valníček. Podle řady lidí z kryptoměnové komunity se daly problémy kolem projektu Richarda Watzkeho očekávat. Xixoio dlouhodobě vykazovalo rysy, které u obezřetných investorů do tokenů či blockchainu rozsvěcely varovné kontrolky. V článku přinášíme výčet varovných bodů.

Přestože se Xixoio od „krypta“ distancovalo, lidé se zkušenostmi se světem kryptoměn dlouhodobě a opakovaně upozorňovali na některé potenciálně problematické rysy projektu. Neuvěřitelně rychle se měnící svět blockchainu a virtuálních měn přináší mimo jiné pro investory konstantní výzvu, jak se nespálit a neuvěřit pochybným projektům, které čeká konec.

Jenom za letošní rok se dostaly do zásadních problémů i projekty s globálním dosahem. Zkolabovala ve své době jedna z největších kryptoměn luna, zkrachoval velký kryptofond 3AC, zbankrotovala „kryptobanka“ Celsius a nedávno se do problémů dostala také úvěrovací platforma BlockFi.

Tohle jsou nejčastější chyby při investicích do kryptoměn, podívejte se na video:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

O velké kryptoburze FTX nemluvě. Kdo z investorů do krypta chce v takovém světě přežít, bez patřičné obezřetnosti se neobejde. Xixoio sice podle své vlastní prezentace není krypto, kdo je ale krypta znalý, dokázal lépe vzdorovat masivní marketingové kampani firmy. Za pozornost stálo těchto pět veřejně známých faktů. Ty samozřejmě nepotvrzují, zda se Xixoio podílelo na trestné činnosti. Obecně by ale zájemce-investory měly podobné informace vést k opravdu důkladnému prověření projektu.

Xixoio a veřejný slib, který neplatil

„Veřejně prohlašuji, že první firmy ztokenizujeme již v roce 2019,“ uvedl Richard Watzke na podzim 2018 během konference, kde ideu kolem Xixoio

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!