Platformu Wormhole napadli hackeři. Ukradli kryptoměny v hodnotě téměř sedm miliard korun

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Pexels

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
5
Fotogalerie

Decentralizovanou finanční platformu Wormhole napadli hackeři a ukradli kryptoměny za více než 320 milionů dolarů (6,8 miliardy korun). To by byla čtvrtá největší krádež kryptoměn v historii, uvedla agentura Reuters. Firma ale na síti Telegram uživatele ujistila, že všechny jejich prostředky jsou v bezpečí. Žádné další informace neposkytla.

Wormhole umožňuje přenos informací z jedné kryptosítě do druhé. Na svém twitterovém účtu společnost ve středu uvedla, že byla zneužita pro 120 tisíc jednotek verze etheru, což je druhá největší kryptoměna. Později oznámila, že opravila zranitelnost systému, ale stále pracuje na obnovení provozu sítě.

Podle londýnské analytické firmy Elliptic útočníci dokázali podvodně vytvořit tokeny, z nichž téměř 93 tisíc bylo později převedeno do blockchainu. Tedy do decentralizované databáze, která zajišťuje transakce pro ether.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Zpráva je další ranou pro rychle rostoucí sektor nazývaný DeFi. Platformy DeFi umožňují uživatelům půjčovat, vypůjčovat si a spořit, obvykle v kryptoměnách, bez využití služeb tradičních strážců financí, jako jsou banky. Na stránky DeFi směřují velké objemy peněz, což je odrazem prudkého růstu zájmu o kryptoměny. Mnoho investorů, kteří se potýkají s historicky nízkými nebo nulovým úrokovými sazbami, přitahuje příslib vysokého zhodnocení úspor.

Spolu se závratným růstem se však platformy DeFi ukazují být velkým rizikem kvůli útokům hackerů. Řada chyb a nedostatků umožňuje zločincům tyto stránky napadnout, ale také legalizovat výnosy z trestné činnosti a přitom zanechat jen málo stop.

Loni podvody a krádeže na DeFi překročily deset miliard dolarů. Hackeři, kteří pravděpodobně zrealizovali největší loupež digitálních mincí v historii, loni v srpnu vrátili všechny kryptoměny za více než 610 milionů dolarů, které ukradli z Poly Network.

Kryptoplatformy bojují s hackery dlouho. V roce 2018 byly ukradeny z tokijské platformy Coincheck digitální tokeny za 530 milionů dolarů. V roce 2014 zkrachovala japonská burza Mt. Gox, ze které hackeři ukradli kryptoměny v hodnotě půl miliardy dolarů.