Světová banka zamítla žádost Salvadoru o pomoc s bitcoinem. Kryptoměnu považuje za netransparentní

Bitcoin se už nyní v Salvadoru hojně využívá

Bitcoin se už nyní v Salvadoru hojně využívá Zdroj: Reuters

Světová banka (SB) zamítla žádost Salvadoru o technickou pomoc při zavádění bitcoinu jako oficiálního platidla země. Zdůvodnila to malou transparentností měny a nepříznivými dopady na životní prostředí. Středoamerická země, která se jako první na světě rozhodla přijmout nejznámější a nejstarší kryptoměnu jako legální platební prostředek vedle amerického dolaru. 

„Zavázali jsme se pomáhat Salvadoru mnoha způsoby, včetně transparentnosti měny a regulačních procesů,“ napsal mluvčí Světové banky v e-mailu. „Vláda nás sice požádala o pomoc s bitcoinem, ale to není něco, co může Světová banka vzhledem k jeho nedostatkům v oblasti životního prostředí a transparentnosti podpořit,“ dodal.

O tom, že se Salvador na SB kvůli bitcoinu obrátil, informoval ve středu večer salvadorský ministr financí Alejandro Zelaya. Uvedl také, že jeho země vede jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Tato instituce, s níž země vyjednává o velké půjčce, podle něj není proti zavedení bitcoinu a jednání s ní jsou prý úspěšná. MMF nicméně minulý týden uvedl, že přijetí bitcoinu Salvadorem by s sebou neslo „makroekonomické, finanční a právní problémy“.

Salvador se před 20 lety vlastní měny vzdal a používá americký dolar. Prezident Nayib Bukele zavedení bictoinu odůvodňuje tím, že se tak občanům Salvadoru žijícím v zahraničí usnadní posílání plateb do vlasti.

Jak snadno a rychle přijít o peníze kvůli kryptoměnám:

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub