Trpká prázdnota kryptoburz. Frustrovaní investoři prchají, letargický trh je nedokáže nasytit

Aktivita na kryptoměnových burzách klesá

Aktivita na kryptoměnových burzách klesá Zdroj: Midjourney

Kryptoměnový trh se v posledních měsících prakticky vytratil z mysli obyčejných investorů. Svědčí o tom alespoň objem peněz, které burziáni protáčejí na centralizovaných kryptoměnových burzách, tedy na trzích s virtuálními mincemi vhodných pro nejširší investorské masy. Ten letos setrvale klesá, přičemž během druhé poloviny května se denní objem obchodů propadl až pod dvacet miliard dolarů. Dle statistik portálu Coinmarketcap to zhruba odpovídá například desetině peněz, které obíhaly trhem ještě přede dvěma lety. Takto nízká aktivita investorů odkazuje na rané etapy vývoje kryptoměnového trhu v letech 2018 až 2019, kdy se fenomén virtuálních mincí teprve rodil. 

Část hráčů zamířila v honbě za vyššími zisky na okraj burzy k těm nejvíce pofiderním titulům, zbytek burziánů pak utekl za jinými typy extrémně rizikových aktiv mimo sféru virtuálních mincí.

„Trh s kryptoměnami se dostal do stadia zralosti. Menší část investorů při růstu cen vydělala. Daleko větší číst investorů peníze na trhu prodělává, což je pro ně frustrující. Zároveň platí, že použití kryptoměn v běžných transakcích je stále minimální a výhledově se situace nezmění,“ soudí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!