Ukrajina legalizuje bitcoin, návrh už schválil parlament

Na rozdíl Salvadoru, který přijal bitcoin jako zákonné platidlo již tento týden, ukrajinský zákon nestaví bitcoin na úroveň oficiální měně, tedy ukrajinské hřivně.

Na rozdíl Salvadoru, který přijal bitcoin jako zákonné platidlo již tento týden, ukrajinský zákon nestaví bitcoin na úroveň oficiální měně, tedy ukrajinské hřivně. Zdroj: profimedia

Bitcoin
Salvador se připravuje na zavedení bitcoinu
Mnozí občané se bitcoinu jako oficiální měny obávají.
Mnozí občané se bitcoinu jako oficiální měny obávají.
Mnozí občané se bitcoinu jako oficiální měny obávají.
6
Fotogalerie

Kyjev se rozhodl pro legalizaci nejrozšířenější kryptoměny, příslušný návrh zákona ve středu téměř jednohlasně schválil parlament, informoval server Kyiv Post. Ukrajina se tak v posledních týdnech stala pátou zemí, která vytyčila pravidla trhu s kryptoměnami. Návrh teď dostane na stůl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Návrhem se vláda zabývala již loni. Transakce v kryptoměnách nicméně byly dosud na Ukrajině na hraně zákona. Obyvatelé sice směli nakupovat a vyměňovat virtuální měny, firmy a burzy zabývající se kryptoměnou ale byly často pod přísným dohledem úřadů.

Podle Kyiv Post se ukrajinské úřady již dlouhodobě zabývají podvody či okrádání vlastníků bitcoinů a jiných kryptoměn. Například v srpnu Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) zablokovala síť „tajných kryptoměnových burz“, kterou podvodníci provozovali v hlavním městě. Podle SBU zajišťovali anonymitu transakcí a podíleli se na praní špinavých peněz.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Nová legislativa proto přednostně stanoví jistou ochranu před těmito podvody. Pokud ji prezident podepíše, v ukrajinském právu přibudou také termíny jako virtuální aktiva, digitální peněženky a soukromé klíče.

Na rozdíl Salvadoru, který přijal bitcoin jako zákonné platidlo již tento týden, ukrajinský zákon ho nestaví na úroveň oficiální měně, tedy ukrajinské hřivně.

Podle Kyiv Post plánuje země do roku 2022 otevřít trh s kryptoměnami podnikům a investorům. Nejvyšší státní představitelé také nabízeli své kryptoměnové kredity investorům a fondům rizikového kapitálu v Silicon Valley.

Příjetím bitcoinu si vláda rovněž slibuje efektivnější zužitkování momentálního přebytku elektrické energie. Jak deník E15 dříve psal, v největší evropské jaderné elektrárně Záporoží má brzy vzniknout farma na těžbu bitcoinů. Další by měly následovat u tří zbývajících ukrajinských jaderných elektráren.