S těžbou bitcoinů na Ukrajině pomohou jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna  Záporoží o výkonu 5700 megawattů je největší v Evropě.

Jaderná elektrárna Záporoží o výkonu 5700 megawattů je největší v Evropě. Zdroj: Záporoží NPP

Jaderná elektrárna Záporoží má šest reaktorů.
Jaderná elektrárna Záporoží
Jaderná elektrárna  Záporoží
K těžbě bitcoinů slouží specializovaná zařízení, v podstatě úzce zaměřené počítače. (ilustrační foto)
Na jednom místě se obvykle nachází obrovské množství těžebních zařízení. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Ukrajina v posledních letech hledá cestu k přeměně své ekonomiky závislé ve velké míře na energetice a těžkém průmyslu. Rozhodla se mimo jiné vsadit na kryptoměny a hodlá k tomu využít své infrastruktury a přebytečné elektřiny. U největší evropské jaderné elektrárny Záporoží má brzy vzniknout farma na těžbu bitcoinů, napsal magazín Foreign Policy. Další by měly následovat u tří zbývajících ukrajinských jaderných elektráren.

Experti věří, že těžaři pomohou elektrárnám zužitkovat momentální přebytky elektrické energie. Státní společnost Energoatom proto už loni uzavřela s málo známou místní firmou H2 dohodu o spolupráci na stavbě datového centra poblíž elektrárny Záporoží. Podle některých zdrojů by mělo patřit k největším v Evropě s tím, že investice by se mohla vyšplhat na 700 milionů dolarů, zhruba 14,6 miliardy korun.

Média zároveň uvádějí, že financování přislíbila na Kypru registrovaná firma Yom Capital s nejasnou strukturou a činností. Projekt má však zjevně silnou podporu z nejvyšších míst včetně prezidenta Volodymyra Zelenského.

Další farma na těžbu kryptoměny by měla vyrůst u jaderné elektrárny u města Rivne na západě Ukrajiny. Zakázku na výstavbu budovy získala na počátku roku firma z Kyjeva. Energoatom však na projektu spolupracuje s nizozemskou společností Bitfury, která se na kryptoměnové aktivity specializuje. Společně plánují další centra.

Ukrajina chce podle zmíněného magazínu v příštích letech přilákat co nejvíce firem zabývajících se kryptoměnami. Připravuje proto různé daňové úlevy.

„Máme velkou zásobu talentů a silnou komunitu blockchainových vývojářů. Jakmile schválíme legislativu, stane se Ukrajina jednou ze špičkových světových destinací v oblasti kryptoměn,“ věří náměstek ministra pro digitální transformaci Oleksandr Borňakov.

Na čem letos investoři vydělali? Nejsou to zdaleka jen kryptoměny

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub