Z 50 tisíc čtvrt milionu během týdne. Krypto zase píše pohádky o bohatství pro všechny

Kryptograf týdne vychází obvykle v pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází obvykle v pátek na E15.cz. Zdroj: shutterstock

Výkyvy cen největších virtuálních měn si nejspíš vzaly letní dovolenou. To ale neznamená, že by měl rychlých zisků chtivý jedinec zanevřít na byznys kolem kryptoměn jako celek. Explozivní růst ceny nejrůznějších bizarních digitálních mincí napsal mimo jiné příběhy o tom, jak šlo z „investované“ pětistovky vydělat 18 milionů korun. Klíčovou otázkou je, jestli mohl alespoň vzdáleně podobný výdělek trefit i běžný smrtelník. Odpověď zní kladně. Jen takové snahy vyžadují extrémní obezřetnost. A také štěstí.

Na úvod je potřeba jedno zásadní upozornění, které s obchodováním nejrůznějších memcoinů a shitcoinů souvisí. U malých kryptoměn nezřídka ty největší výdělky zaznamenají jen sami tvůrci těchto „mincí“ a jejich nejbližší okolí. Výmluvný příklad je v tomto ohledu kryptoměna PEPE. Jak popsala analytická společnost Arkham Intel, první kupec PEPE byl ve skutečnosti ten, kdo tuhle kryptoměnu prvotně vypustil do světa.

První transakce s PEPE šikovně strhly – ať už záměrně, či nikoli – lavinu pozornosti věnované žabí virtuální měně. V druhé polovině dubna houfně kolovaly Twitterem zkazky o zázračném zbohatnutí. Nabalovali se další kupci, přibyl mediální zájem. Jakmile si žabákova mince získala pozornost většího množství lidí než jen pár vyvolených, nevyhnutelně začal snít svůj sen o zbohatnutí přes noc i retailový investor. Klíčová otázka v tomto okamžiku zněla, jestli by mohl na bizarních mincích vydělat i on.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!