Zelení aktivisté tlačí bitcoin k energetické úspornosti. Pokus o ni dopadl prachbídně

Z těžby bitcoinu se stal obří byznys. Větší roli v něm mají hrát obnovitelné zdroje energie.

Z těžby bitcoinu se stal obří byznys. Větší roli v něm mají hrát obnovitelné zdroje energie. Zdroj: profimedia

Právě probíhá mediální kampaň za miliony dolarů s cílem ozelenit bitcoin. Kryptoměna údajně spotřebovává příliš energie, a tak se její pozice postupně stává neudržitelnou. Myslí si to organizace Greenpeace a americký miliardář a Chris Larsen, spoluzakladatel společnosti Ripple Labs, která vytvořila kryptoměnu XRP. Heslem kampaně je Change the Code, Not the Climate čili Měňte kód, nikoli podnebí. V historii bitcoinu i dalších kryptoměn už přitom nastaly pokusy o naplnění zeleného sloganu. Více v aktuálním kryptografu týdne.

Kritici bitcoinu obecně vycházejí z několika premis. Za rok těžaři spotřebují obdobné množství elektřiny jako celé Švédsko, přičemž nezanedbatelná část energie stále ještě pochází ze „špinavých“ zdrojů typu uhelných elektráren.

Novější blockchainy typu Solana, Cardano nebo výhledově Ethereum fungují na principech Proof-of-Stake (PoS), které energeticky náročnou těžbu k zajištění kyberbezpečnosti nevyužívají.

Pálí bitcoin příliš elektřiny, nebo naopak s ohledem na jeho budoucí fungování moc málo? Podívejte se na vysvětlující video

„Není jednoduché říci, zda lze principu PoS věřit, či nikoli, ta problematika má mnoho odstínů. Každý z blockchainových projektů se pohybuje v klasickém trojúhelníku škálovatelnost-rychlost-bezpečnost. Když se vývojáři odchýlí například více k bezpečnosti, tak to bude na úkor rychlosti či škálovatelnosti a obráceně. Jde o to, kdo trefí nejvýhodnější bod v onom trojúhelníku. Je to hra, která probíhá a o jejímž vítězi stále není rozhodnuto,“ vysvětluje Nikos Balamotis, venture partner fondu Miton C, který se zaměřuje na investice do rozvoje takzvaných chytrých blockchainů.

Právě k přechodu na PoS chtějí Greenpeace a Larsen bitcoinovou komunitu dotlačit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!