2010: levnější plyn, dražší nájmy, menší autobusy a spojení dálnic

Co bude za dvanáct měsíců jinak? Lidé budou mít možnost navštívit technické muzeum a i po Praze budou řidiči jezdit s dálniční známkou.

Za poslední tři roky je to ta nejlepší zpráva. Na začátku roku 2008 se v Praze zdražovalo vše – bydlení, teplo, jízdné v městské hromadné dopravě a třeba i vstup do zoo. Letos zůstala většina poplatků při starém. V novém roce to půjde nejlépe – zlevňuje se. Alespoň energie. V prvních měsících roku 2010 Pražané ušetří na plynu i elektřině.

1. elektřina, voda, plyn

Nejdříve dobrá zpráva. Cena elektřiny od Nového roku klesne. Zatímco v posledních dvou letech dostalo více než půl milionu pražských domácností od energetiků „novoroční dárek“ v podobě deseti procent ceny navíc, v roce 2010 klesne až o pět procent. Sníží se i platby za plyn.

„Domácnost v rodinném domě, která na plynu vaří, ohřívá vodu i topí, nově ušetří za rok téměř sedm set korun oproti ceně stanovené v říjnu,“ říká Lenka Hauptmanová z Pražské plynárenské.

A teď ta horší zpráva. Není nic pohyblivějšího, než jsou právě ceny energií. Například plynárny ji za poslední rok změnily čtyřikrát. Nejčastěji se mění čtvrtletně. Za poslední čtyři roky šly ceny osmkrát nahoru a sedmkrát dolů. Podle některých analytiků může být mnohem výhodnější než v roce 2009 si cenu elektřiny zafixovat na dva roky, tedy rok 2010 a 2011. S oživením ekonomiky by totiž mohla cena elektřiny příští rok opět stoupat. Cena vodného a stočného v Praze vzroste pouze o inflaci.

2. nájmy

Činže porostou v tisících domácností. „Zvyšování nájmů se dotkne zhruba pěti tisíc magistrátních bytů. Nárůst nájemného činí sedm až patnáct korun za metr čtvereční, výše nájemného tak bude v příštím roce třiasedmdesát až sto deset korun za metr,“ říká radní Jiří Janeček.

Kolik to přesně bude v konkrétním bytě, stanovuje tabulka ministerstva pro místní rozvoj. Prahu rozděluje na osmadvacet katastrů a v každém cena stoupá jinak. Zdražuje i nájemné v obecních bytech, v příštím roce si na bydlení připlatí lidé v Praze 2, 3 nebo 10.

A nakonec dobrá zpráva: ani v příštím roce se nezvýší daň z nemovitosti.

3. poplatky

Už několik variant zdražování odvozu komunálního odpadu měli za poslední dva roky na stole městští radní. Žádnou neschválili. „Měsíční poplatek jsme nezvedali ani v roce 2009 a nebude se zvyšovat ani v roce 2010,“ upřesňuje Jiří Wolf z magistrátu.

Za tříděný odpad, tedy speciální kontejnery na sklo, plasty či papír, a za ukládání odpadu do sběrných dvorů Pražané stejně jako dosud neplatí nic.

Nemění se ani poplatek za psa. Majitelé v bytě zaplatí tisíc pět set korun, v rodinném domku šest set korun za rok.

4. MHD, taxi

Ani městská hromadná doprava v nejbližších měsících nepodraží. „V současné době se na rok 2010 nepřipravují žádné změny v cenách jízdného jak na území hlavního města Prahy, tak v regionu,“ říká radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Zároveň ale město dává na příští rok dopravnímu podniku méně peněz. Cestující to pocítí na omezení některých spojů. „Týká se to souběžných tras například tramvají a metra nebo autobusů a vlaků do okrajových částí města. Na dostupnost to ale nebude mít vliv,“ tvrdí Filip Drápal z Ropidu, který organizuje městskou dopravu.

Úspory čekají hlavně autobusy, některé se „zmenší“ – místo běžných vozů budou jezdit minibusy. Železniční doprava bude naopak posilovat, třeba na trasách z metropole do Milovic, Kladna nebo Radotína.

I když radní druhým rokem projednávají zvýšení jízdného v taxíku, zatím to neprošlo. I nadále zůstává osmadvacet korun za kilometr jízdy, nástupní sazba čtyřicet korun a minuta čekání přijde na šest korun.

5. silnice

Pokračovat bude obrovská výstavba tunelu Blanka. Je snad jedinou stavbou, na kterou se v rozpočtu na příští rok neškrtalo. Podzemní silnice budoucího městského okruhu na trase Pelc Tyrolka – Špejchar zhltne příští rok 4,4 miliardy korun, další téměř tři miliardy budou stát práce na úseku Myslbekova – Prašný most.

Pokud stavbaři setrvají v dosavadním pracovním tempu, koncem září pustí na Letnou, která byla měsíce uzavřená, auta.

Kdy se projede první vozidlo po jižní části velkého pražského okruhu, dosud není jasné. Stavba má už dnes několik měsíců zpoždění. „Záleží na dodavatelích, předpokládám, že otevřeme na podzim 2010,“ říká šéf dopravního odboru magistrátu Jan Heroudek.

Jisté ale je, že zadarmo po ní řidiči neprojedou. Na úseku mezi Slivencem a Řepy budou platit mýto. To znamená, že osobní auta budou muset mít dálniční známku.

6. velké stavby

Přestože je kvůli ekonomické krizi Praha v investicích opatrnější, chce zahájit příští rok několik velkých staveb. Pozvolna se začne pracovat na trase metra A do Motola a také začnou přípravné práce na zcela nové lince metra D, která má spojit střed města s Krčí a Písnicí.

Obrovské investice ale půjdou i na stavbu nové čistírny odpadních vod nebo dokončení protipovodňových opatření. Počítá se s plaveckým areálem na Šutce, pětačtyřicet milionů korun padne na výstavbu hrošince a slonince v trojské zoo a dvacet milionů na revitalizaci náplavek. Oprava čeká i budovu Mánesa.

7. kultura

Vypadá to, že září bude v metropoli nabité i kulturními událostmi. Po náročné rekonstrukci se například otevře Národní technické muzeum. Na druhou stranu si Pražané ani v následujících dvanácti měsících neprohlédnou Muchovu Slovanskou epopej, obrazy zatím zůstávají v moravskokrumlovském zámku.

Zajímavě vypadá i hudební kalendář na příští rok. Už za týden jej zahájí ruský armádní soubor Alexandrovci v Kongresovém centru, v polovině ledna přijede do O2 Areny britská skupina Depeche Mode.

V zimě to ještě bude kytarista a zpěvák Chris Rea nebo němečtí Scorpions. Na jaře vystoupí americký zpěvák Bobby McFerrin, americká rocková skupina Kiss a 10. června přijede britský popový zpěvák Elton John, který se do Prahy vrací po pěti letech.