5 vychytávek, které umí váš iPhone a nevěděli jste o nich

Zdroj: Rawpixel ltd.

Když jednou začnete používat iPhone, stane se z toho pravděpodobně láska na celý život. Žádné zasekané aplikace ani zpomalený celý telefon. Jednoduchý, samostatný ekosystém, který je zároveň uživatelsky přívětivý. Využíváte ale celý potenciál vašeho jablíčka?

Nemusíte si stahovat čtečku QR kódů

Potřebujete si honem rychle naskenovat QR kód na váš iPhone? Tak rovnou zapomeňte na to, že přejdete do App Storu a začnete hledat aplikaci na čtení QR kódu. Zvládnete to jednoduše za pomocí vestavěné kamery. Otevřete si aplikaci Fotoaparát tak, aby se QR kód zobrazil v hledáčku. Zařízení samo rozpozná, o jaký kód se jedná a rovnou vám nabídne odkaz, který se k němu váže.

Když už se bavíme o fotoaparátu, iPhone 13 disponuje funkcí Filmařského režimu. iPhone 13 během natáčení inteligentně přeostřuje z jednoho subjektu na druhý, a dokonce to zvládne i v postprodukci.

Změřte si vzdálenost bez použití metru

S iPhonem už nemusíte hledat, kam jste zase schovali ten metr. Vystačíte si se zabudovanou aplikací Měření, kterou najdete pod ikonou Nástroje. Jednoduše tak změříte rozměry balíku, který chcete přes kurýra poslat.

U verzí Pro a Pro Max u iPhonu 12 a iPhonu 13 změříte i to, jak vysoké je vaše dítko. Nasměrujte telefon tak, aby aplikace Měření zachytila celou postavu od hlavy až po chodidla. U horního okraje se objeví ryska a pod ní naměřená výška.

Kromě toho iPhone zastoupí i vodováhu. Zkuste si to na obraze, který vám visí doma. V aplikaci Měření klepněte na Vodováhu. Přiložte iPhone k rámu a naklánějte celý obraz společně s mobilem, dokud se na displeji neobjeví 0 °.

Rozpoznání zvuku

Rozpoznání zvuku vás upozorní na to, že ve vaší blízkosti pláče dítě nebo štěká pes. Zachytí třeba i to, že někdo zrovna klepe na dveře. Je to užitečný pomocník pro osoby se sluchovým postižením a také pro ty, kteří rádi poslouchají hudbu přes sluchátka i doma. Jak aplikaci Rozpoznání zvuku zprovozníte?

  • Přejděte do Nastavení,
  • klikněte na sekci Zpřístupnění,
  • v části Sluch vyberte Rozpoznávání zvuku,
  • posuňte tlačítko směrem doprava.
  • vyberte zvuky, na které chcete, aby vás iPhone upozornil.

Místo několika snímků obrazovky udělejte jeden najednou

Začetli jste se na internetu do zajímavého článku a chcete si pořídit snímek obrazovky, abyste si text mohli ještě později dočíst? I na tohle vývojáři v Applu mysleli. V prohlížeči Safari můžete jednoduše pořídit screenshot celé stránky.

Jak na to?

  • Pořiďte svým iPhonem printscreen obrazovky, jak jste zvyklí.
  • V pravém dolním rohu klepněte na zmenšeninu pořízeného snímku.
  • Pak vyberte místo „obrazovka“„celá stránka“.
  • Hotovo!

Diktujte zprávy hlasem, když nestíháte

Hlasová asistentka Siri bohužel ještě pořád česky neumí, ale diktování textu na iPhonu je i v češtině propracované a velmi rychle si na něj zvyknete. Potřebujete v textu i správně interpunkci? Stačí jen nadiktovat: vykřičník, otazník, čárku a iPhone požadovanou interpunkci napíše. Diktováním tak napíšete kromě běžných zpráv rodině třeba i pracovní e-mail.

Diktování zapnete v Nastavení v sekci Obecné u Klávesnice. Stačí jen aktivovat volbu diktování.

Jak na samotné diktování textu? V příslušné aplikaci (ve zprávách, v e-mailu atd.) klepněte na ikonku mikrofonu vpravo dole. A můžete začít diktovat. Pro ukončení se jen překlikněte zpátky skrz ikonku klávesnice.