6 projektů na zvelebení měst si mezi sebou rozdělily 1 milion: které?

Mikulov

Mikulov Zdroj: Nadace Proměny Karla Komárka

Břeclav
Kryry
Litvínov
Mariánské lázně
Toulcův dvůr
6
Fotogalerie

Komunitní sauna v Mariánských Lázních, nové značení stezek střediska ekologické výchovy Toulcův Dvůr na pražském sídlišti, či rekonstrukce zahrady u vily Libuše v sociálně vyloučené oblasti Litvínova – to jsou jen některé z projektů, které letos podpoří Nadace Proměny Karla Komárka. Do grantové výzvy Proměň své město se přihlásilo 51 neziskových organizací s projekty proměňujícími veřejný prostor. Šest z nich získalo finanční podporu a zároveň odbornou pomoc s realizací projektu, komunikací s veřejností a fundraisingem. Podpora putuje dále do Mikulova, Břeclavi a Kryr.

Víme, že zájem a snaha lidí o zlepšování prostředí, ve kterém žijí, v posledních letech roste. Naše aktuální grantová výzva Proměň své město to potvrdila. Obdrželi jsme rekordní počet velmi kvalitních žádostí a z nich jsme vybrali šest, které podpoříme. Výběr to nebyl lehký, ale věříme, že i díky naší finanční a odborné pomoci vzniknou v různých koutech republiky nová živá místa, které naplní poslání programu,“ uvedla Štěpánka Komárková, spoluzakladatelka rodinné nadace Karla Komárka, která je hlavním mecenášem Nadace Proměny.

Máme velkou radost z toho, že náš projekt uspěl a srdečně děkujeme nejen my, ale i zahrada. Těšíme se, co se díky Nadaci Proměny Karla Komárka společně naučíme a jak zase jedno místo rozkvete a ukáže se jeho skrytý potenciál,“ říká Jana Drochytková z Okrašlovacího spolku Mikulov, který získal podporu na zvelebení farské zahrady u kostela svatého Václava. Centrum města tak získá výjimečný prostor k odpočinku, setkávání a rozjímání.

Podpořený spolek My Litvínov probírá k životu litvínovské sídliště Janov, jednu z největších sociálně vyloučených lokalit v České republice. Přestože většina obyvatel zde rezignovala na snahu něco změnit, spolek My Litvínov to tak nechat nechce. Spolkem spravovaná vila Libuše se stala komunitním ostrůvkem uprostřed panelového chaosu, kde se potkávají lidé různých etnik, sociálních vrstev a generací. S nadační podporou obnoví a pořídí vybavení zahrady přilehlé k vile.

LitvínovLitvínov | Nadace Proměny Karla Komárka

Ohřát vztahy mezi místními i lázeňskými hosty chce mariánskolázeňský spolek Švihák. Nedaleko Ferdinandova pramene proto vznikne mobilní komunitní sauna. Komunitní charakter projektu potvrzuje i fakt, že veškeré terénní úpravy, úklid, průsek a samotná stavba sauny bude výhradně v rukou místních obyvatel.

Mariánské lázněMariánské lázně | Nadace Proměny Karla Komárka

Kryrský spolek Lekaf usiluje o rekonstrukci areálu pod Schillerovou rozhlednou, která nese jméno po německém básníkovi Friedrichu Schillerovi a je chráněnou kulturní památkou. Místo s bohatou historií, kde kdysi stávala kavárna, dnes chátrá. Spolek chce místu vrátit život, vyčistit ho a vybavit zastřešeným posezením a lavičkami.

KryryKryry | Nadace Proměny Karla Komárka

Lidem ze spolku Lužánek chybí v Břeclavi přirozené centrum města, kde by se mohli scházet. Břeclav vznikla spojením 4 obcí a je vstupní bránou do Lednicko-valtického areálu. Dominantou města je zámecký areál, který pustne. Spolek chce obnovit zámeckou zahradu a upozornit tak na dosud nevyužitý potenciál tohoto místa.

BřeclavBřeclav | Nadace Proměny Karla Komárka

Toulcův dvůr je desetihektarová přírodní oáza uprostřed panelové zástavby v pražské Hostivaři. Součástí vzdělávacího střediska jsou unikátní biotopy, kterými vede naučná stezka. Ta je ve velmi špatném stavu. Cílem je vytvořit řadu nových informačních tabulí, které návštěvníkům vysvětlují jednotlivé biotopy a život v nich.

Toulcův dvůrToulcův dvůr | Nadace Proměny Karla Komárka

Nadace letos v rámci programu Proměň své město rozdělila celkem milion korun, maximální částka na jeden projekt je stanovena na dvě stě tisíc korun. Program se zaměřuje na dočasné i trvalé proměny veřejného prostoru a současně na podporu lidí, kteří o ně usilují.