ABB podporuje iniciativu OSN v oblasti ekologické energie

UN General Assembly by Patrick Gruban

UN General Assembly by Patrick Gruban

ABB poskytne ekologické iniciativě své odborné znalosti a zkušenosti týkající se energeticky efektivních technologií

Společnost ABB na nedávném Summitu OSN o změně klimatu oznámila, že se připojuje k iniciativě OSN nazvané „Udržitelná energie pro každého“ (SE4ALL). Společnost poskytne své odborné znalosti a zkušenosti týkající se energeticky efektivních motorů a transformátorů. Vládám států tím pomůže při zavádění strategií pro zvýšení úspor energie.

„Ve společnosti ABB jsme hrdí, že jsme se k iniciativě OSN připojili a že můžeme přispět k oddělení hospodářského růstu od spotřeby energie a tvorby emisí,“ uvedl Ulrich Spiesshofer, generální ředitel společnosti ABB Group. „Mnoho energeticky a nákladově efektivních technologií již máme k dispozici. Vlády států i mezinárodní společnosti mohou proti změnám klimatu velice rychle přispět tím, že budou prosazovat využívání stávajících, prověřených a často levných technologií pro efektivnější využívání energie.“

Napájení elektrických motorů představuje přibližně 28 % celosvětové spotřeby elektrické energie. Mnohé motory jsou silnější, než by mohly být, a většinou běží na plný výkon, a to i tehdy, když to není nutné. Při použití motorů s vyšší účinností v kombinaci se zařízeními, která přizpůsobují jejich otáčky konkrétnímu potřebám – tzv. frekvenčními měniči – se úspory energie rychle sčítají, protože elektřina využitá k pohonu motoru během jeho životnosti stojí stokrát víc než samotný motor. Investice do nahrazení běžných motorů modely s nejvyšší účinností se nezřídka vyznačuje vnitřní mírou návratnosti nad 100 %.

Transformátory se na celosvětové spotřebě elektrické energie podílejí 3 % a očekává se, že se jejich počet na rozvíjejících se trzích do roku 2030 ztrojnásobí. Vzhledem k tomu, že nejúčinnější transformátory spotřebovávají o 80 % méně elektřiny než transformátory nejméně účinné, příležitosti k úsporám jsou obrovské.

V první fázi společnost ABB poskytne know-how týkající se energetické efektivnosti motorů a transformátorů a podělí se o své zkušenosti se stávajícími strategiemi, regulací a normami. ABB rovněž přispěje konzultacemi o možném použití nejlepších dostupných technologií.

ABB je jedním z největších světových výrobců transformátorů, elektrických motorů a frekvenčních měničů. Instalovaná základna měničů ABB uspořila v roce 2013 více než 310 terawatthodin (TWh) elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě přibližně 32 milionů domácností ve Spojených státech.

Organizace spojených národů očekává, že celosvětový přechod na efektivní spotřebiče a zařízení sníží celosvětovou spotřebu elektrické energie přibližně o 1500 TWh, což odpovídá 8 % současné světové spotřeby.

ABB (www.abb.com