Ach, ty přesilovky, trápí kapitána

Kapitán zlínských hokejistů Petr Čajánek věří, že získá s týmem mistrovský titul.

Začátek sezony si Petr Čajánek užíval. Dařilo se týmu i jemu osobně. Jenže po první čtvrtině se hokejisté PSG Zlín zasekli a jen obtížně sbírají body. Trápení se nevyhnul ani kapitán týmu, který se v létě po letech v zahraničí vrátil do mateřského klubu.

S českým národním týmem se stal Čajánek třikrát mistrem světa. Na klubové úrovni na nejvyšší stupeň nikdy nedosáhl, i když v minulé sezoně byl jeho Petrohrad pasován na jednoho z největších favoritů Kontinentální hokejové ligy. Ruský velkoklub však přání vedení i fanoušků nevyslyšel a Čajánek zamířil za rodinou zpátky do Zlína. „Byl jsem dlouho bez svých nejbližších. Navíc dcera chodí do školy, to byl největší důvod, proč jsem zpátky ve Zlíně. Chci být u toho, když děti vyrůstají,“ vysvětloval hokejista, proč se z ciziny vrátil.

Doma je ve Zlíně

Šestatřicetiletý útočník oblékl dres Zlína po devíti letech, s výjimkou sezony 2004/2005, kdy se kvůli výluce nehrála NHL. Část zahraniční kariéry strávil za oceánem a poslední roky hrál v Rusku. Nejraději vzpomíná na štaci v Petrohradě. „Vyzkoušel jsem si Ameriku i Rusko, což mi dalo hodně. Naučil jsem se jazyky, obohatilo mě to. Je možné, že v budoucnu budeme cestovat, že bude dcera studovat v zahraničí, ale kořeny a domov budou vždycky tady ve Zlíně,“ vyznal se Čajánek.

Petrohrad považuje za svoje nejkrásnější angažmá. „Nádherné město, krásná hala, vynikající fanoušci. Jen mě mrzí, že jsme to nedokázali dotáhnout do vítězného konce, protože hlavně letos jsem tomu hodně věřil,“ říká útočník.

Po návratu do rodného Zlína věří, že se mu přece jen povede dosáhnout na vytouženou klubovou trofej. Třikrát v domácí extralize skončil těsně pod vrcholem. „Titul je můj dětský sen a vždycky bude. To je pro mě motivace, proto jsem se vrátil. Nepřišel jsem domů jen dohrát kariéru. Titul je můj cíl a věřím, že se ho podaří splnit,“ prohlásil Čajánek v létě po podpisu dvouleté smlouvy.

Desetiminutový trest

Vstup do nové sezony mu vyšel skvěle. V prvních dvou duelech skóroval, přidal i důležité asistence a Zlín byl i díky svému kapitánovi na špici extraligové tabulky. Jenže na konci října se pohoda vytratila. Svěřenci kouče Vlacha přestali střílet branky a po sérii porážek klesli o několik příček níž.

Pohodu ztratil i Čajánek, což se projevilo hned v prvním utkání po reprezentační přestávce. Zlín doma nestačil na Plzeň a šéf týmu inkasoval desetiminutový trest za přehnané protesty. Jeho bývalý reprezentační kolega Martin Straka připustil, že Západočechům Čajánkovo vyloučení pomohlo.

„Pokračujeme ve špatných výkonech. Nejsme schopní dát gól a z toho pak pramení naše nervozita,“ řekl zlínský útočník. Dlouhodobou slabostí Zlína jsou přesilovky. „Góly z nich nám scházejí. Nedaří se nám ani dostat do útočné třetiny a udržet se tam. Možná je to z přemíry snahy. Snažíme se pracovat na zlepšení, ale musíme být trpělivější. Ovšem tabulka je vyrovnaná a výkyvy přijdou na každého,“ míní Čajánek.

Zkušený útočník se třikrát vracel ze světového šampionátu se zlatou medailí, ale podle svých slov už stejný úspěch nikdy nezažije. Dres národního celku totiž defi -nitivně odložil. „S trenérem Hadamczikem jsem mluvil na začátku minulé sezony v Moskvě, ale o reprezentaci jsme se vůbec nebavili. Když vidím, jak vynikající máme tým, tak si myslím, že bych tam jen zabíral místo,“ zakončil zlínský rodák.