Alfa Romeo na kolenou: nemá modely, neprodává

Alfa Romeo 4C

Alfa Romeo 4C Zdroj: freecarmodel2011.info

Je zřejmé, že tento rok prodá Alfa Romeo na celém světě méně než 100 tisíc vozů. To bude nejhorší výsledek značky od roku 1969. Kde se stala chyba?

Alfa Romeo nemá moc co prodávat. Její nabídka je úzká, nenabízí nic nového, čím by překvapila konkurenci. V portfoliu má v podstatě jen dva konkurenceschopné modely - MiTo a Giulietta. Přitom už i ty zestárly, MiTo bylo představeno v červnu 2008 a Giulietta se objevila v březnu 2010.

Znalci značky také správně poukazují na to, že obdivovaná Giulietta trpí tím, že není nabízena ve verzi kombi. Lze se pak divit soumraku značky?

Je evidentní, že Alfa Romeo potřebuje nové modely, vehnat novou krev do žil. Šéf Fiatu Marchionne před třiceti měsíci sliboval, že prodeje chřadnoucí značky Alfy Romeo rozpohybuje. Sebevědomě tehdy prohlašoval, že aliance Fiatu s Chryslerem je to pravé pro Alfu Romeo, pro její zmrtvýchvstání.

Na toto spojení však Alfa Romeo spíše doplatila. Fiat předal architekturu Giuletty americkému výrobci a ten ji použil na modelu Dodge Dart. Jedná se především o platformu s označením CUS-wide, která byla pro americký vůz prodloužena a rozšířena. A hodlá ji využívat i na dalších vozech.

Svízelné situace Alfy Romeo se snažil v posledních měsících využít Volkswagen. Dal najevo, že by slavnou značku rád koupil. Ovšem Sergio Marchionne na to reagoval bryskně: „Některé věci prostě nejsou na prodej. Pokud byste zašli za Ferdinandem Piechem a oslovili ho s tím, že chcete koupit Audi, tak by vám také řekl, že není na prodej. Alfu nedáme. Konec debaty.“

Sergio Marchionne oznámil v dubnu 2010, že si je jistý, že produkce Alfy Romeo poroste. V roce 2014 měla značka podle jeho předpovědi prodávat 500 000 aut. A ve svém portfoliu měla mít podle slov šéfa Fiatu devět nových modelů.

Dnes se ukazuje, že to byla hodně odvážná předpověď. Prodeje padají a na obzoru je pouze jeden model: 4C coupe. Ten by se měl objevit příští rok.

Prodeje v Česku

U nás letos zaznamenala „neviditelná“ Alfa Romeo za prvních deset měsíců 187 registrací – z toho MiTo 15, Giulietta 145, 159 18, Brera 1.

Zdroj: Autorevue.cz