Alfa Romeo Stradale TZ3 Zagato: kříženec Alfy s Viperem končí

Alfa Romeo TZ3 Stradale

Alfa Romeo TZ3 Stradale Zdroj: Repro AutoRevue.cz

V dílnách karosárny Zagato vznikl poslední z devíti prototypů jedinečného modelu Alfa Romeo Stradale TZ3 Zagato.

Již několika lety jsme vás informovali o vzniku modelu Alfa Romeo Stradale TZ3 Zagato, který se ještě coby prototyp TZ3 Corsa představil nejširší veřejnosti na soutěži elegance XII Villa D'Este Concours d'Elegance na břehu italského jezera Como v roce 2010. Následovalo rozpracování původního konceptu do podoby modelu Alfa Romeo TZ3 Stradale a již krátce po jeho premiéře bylo jasné, že jde o plně provozuschopný vůz postavený na podvozku lamače rekordů na Nordschleife, Viperu ACR.

Nakonec vše vyústilo ve výrobu devíti automobilů této řady, z nichž ten poslední se představí na březnové floridské soutěži elegance Amelia Island Concours d'Elegance. Připomeňme, že model Alfa Romeo Stradale TZ3 Zagato využívá kompletní podlahové plošiny druhé generace Viperu ACR včetně jeho jedinečného desetiválce s objemem 8,4 l a výkonem 600 koní (441 kW).

Alfa Romeo TZ3 StradaleAlfa Romeo TZ3 Stradale | Repro AutoRevue.czAlfa Romeo TZ3 Stradale

Navazuje na něj šestistupňová převodovka s manuálním řazením a karoserie je vyrobena převážně z uhlíkových kompozitů a obsahuje řadu tradičních stylistických prvků karosárny Zagato. Majitelem tohoto devátého vozu se stal nejmenovaný sběratel přímo z Floridy a ke svému úlovku poznamenal: „TZ3 je seriózním supersportem a z 0 na 96 km/h zrychluje za 3,5 s. (…) Těším se na to, až se můj vůz lakovaný v modrém odstínu Azzuro California objeví na soutěži elegance.“

Zdroj: AutoRevue.cz