Alternativní taxislužba Uber startuje v Praze

Aplikace Uber

Aplikace Uber Zdroj: Profimedia.cz

V Česku začala fungovat mobilní aplikace Uber, která zprostředkovává alternativní taxislužbu. Dostupná je pouze v Praze, počet zapojených řidičů americká firma nezveřejnila. Postupně jich má přibývat, řekli představitelé technologické společnosti.

„Aplikaci jsme spustili dnes v devět hodin ráno. Delší dobu jsme chtěli přijít do střední a východní Evropy a Praha byla přirozenou volbou, kde naši aplikaci spustit jako první v regionu,“ řekl Patrick Studener, který řídí expanzi americké společnosti v regionu.

Aplikace UberBLACK umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči. Ti je odvezou na určené místo, aplikace přitom slouží jako taxametr.

Nástup za 40, kilometr za 23 korun

Ceny jsou nastaveny pro současný zkušební provoz, nástupní poplatek tak činí 40 korun, za jeden ujetý kilometr zákazník zaplatí 23 korun. Minuta čekání ho vyjde na šest korun. Část poplatku za jízdu poté řidiči odvádějí autorům aplikace.

Studener zdůraznil, že společnost pouze zprostředkovává kontakt mezi zákazníkem a řidičem. Spolupracující provozovatelé limuzín přitom musí mít mimo jiné povolení pro provozování těchto služeb. „Zájemci z řad poskytovatelů služeb o zapojení do naší aplikace nám musí fyzicky předložit všechna potřebná povolení a dokumenty, které jsou v Praze nutná. Teprve po jejich ověření se mohou do naší aplikace přihlásit,“ poznamenal Studener.

Jde tak o odlišnou službu než v německém Hamburku, kde ji místní radnice nedávno zakázala. Americká firma tam zprostředkovávala spolujízdu, zaregistrovaní řidiči však podle hamburské radnice neměli pro poskytování dopravních služeb koncesi. V českém hlavním městě nabízí pouze služby profesionálních řidičů s povolením.

Uber budí rozruch
Mobilní aplikace, která nyní funguje už ve více než 150 městech ve 42 zemích světa, v některých zemích způsobila rozruch. V první polovině června proti ní protestovali taxikáři v řadě evropských měst, mimo Hamburku ve Francii či Británii. Taxikáři tvrdili, že služba pro ně představuje nelegální konkurenci. Podobné protesty v Česku společnost neočekává.