Alza.cz expanduje, bude prodávat v celé EU

Platební automaty e-shopu Alza.cz

Platební automaty e-shopu Alza.cz Zdroj: Alza/Wikimedia

Internetový obchod Alza.cz expanduje do dalších 26 zemí, a ode dneška tak začíná odesílat zboží do celé Evropské unie. Do zahraničí chce firma ze svého skladu dodávat celý svůj sortiment, pobočky v cizině ale zatím neplánuje.

Dosud Alza.cz dodávala zboží kromě České republiky už jen na sousední Slovensko, kde má také deset vlastních poboček. „Do všech ostatních zemí Evropské unie jsme nyní připraveni dodávat jak legislativně, tak hlavně logisticky,“ citují Hospodářské noviny místopředsedu představenstva společnosti Tomáše Havryluku.

Od evropské expanze firma očekává, že tržby ze zahraničí v budoucnu předstihnou příjmy z Česka a Slovenska. „Návratnost samozřejmě nemůžeme očekávat ihned, ale do zahraničí rozhodně neexpandujeme kvůli pár milionům obratu,“ řekl Havryluk. Úspěch e-shop očekává hlavně na vyspělých trzích. „Naše průzkumy ukazují více na trhy západní, ale uvidíme, zda se to potvrdí v praxi,“ dodal Havlyruk. Právě v západní Evropě alě může Alza.cz narazit na etablovanou konkurenči v čele s americkým gigantem Amazon.

E-shop Alza.cz se zabývá prodejem výpočetní techniky a elektroniky od roku 1994 a dlouhodobě je lídrem českého internetového trhu. Firma zvýšila loni tržby bez DPH o pětinu na 9,2 miliardy korun. V roce 2013 vyřídila tři miliony objednávek, největší růst prodejů zaznamenala u tabletů, ultrabooků a smartphonů.