Alza začala prodávat elektromobily Tesla, na skladu má jen dva

Alza zahájila prodej elektromobilů Tesla

Alza zahájila prodej elektromobilů Tesla Zdroj: Alza

Tesla X
Alza zahájila prodej elektromobilů Tesla
Alza zahájila prodej elektromobilů Tesla
Alza zahájila prodej elektromobilů Tesla
5
Fotogalerie

E-shop Alza.cz odstartoval prodej elektromobilů, v centrále v pražských Holešovicích představil dva nově nabízené modely. Teslu X 100D za 3,5 milionu korun a Teslu S 75D za tři miliony, zákazník má možnost platit i v bitcoinech. Alza má naskladněné dva vozy, další bude dokupovat přímo od Tesly z nizozemského skladu.

„Nepředpokládáme, že by jeden zákazník objednal deset vozů,“ argumentovala Patricie Šedivá, PR manažerka společnosti. Pokud by vůz nebyl skladem, zákazník si na jeho dodání počká minimálně dva týdny. Společnost uvedla, že si lidé mohou Teslu otestovat během bezplatné zkušební jízdy Prahou.

Alza se přihlásila ke konceptu usilujícího o města, která budou stejně čistá jako vesnice, Teslu si mohou zákazníci koupit přímo v prostředí internetového obchodu. „Od začátku jsme chtěli, aby pořízení elektromobilu bylo pro lidi stejně snadné, jako by si kupovali mobilní telefon,“ uvedl manažer projektu Jaromír Řánek.

Podívejte se na Texlu X v pražských Holešovicích:

Video placeholde
Tesla X • Jiří Liebreich

Tesla nemá v Česku, na rozdíl například od Vídně či Mnichova, oficiální zastoupení, předváděcí místnosti či servis. Loni se v tuzemsku prodalo 271 elektromobilů, meziročně jde o čtvrtinový pokles. Aktuálně je u nás registrováno přes 1200 elektromobilů.

Podle statistik Svazu dovozců automobilů prodává v Česku elektromobily Nissan, model Leaf, Hyundai (Ioniq), BMW (model i3) a Volkswagen (modely e-Golf a e-Up!).

Podle odborníků mohou s rozvojem prodeje elektromobilů pomoci především aktivity Škody Auto. Ta plánuje, že bude v roce 2025 prodávat čtvrtinu vozů na elektrický nebo hybridní pohon.

Celosvětově se počet elektromobilů v loňském roce zdvojnásobil na rekordní dva miliony z jednoho milionu v roce 2015, podíl automobilů s elektrickým pohonem na celkovém počtu osobních vozů však zatím dosahuje pouze 0,2 procenta.

Trh se zatím koncentruje v omezeném počtu států. Zhruba 95 procent prodejů se uskutečňuje v pouhých deseti zemích, a to v Číně, Spojených státech, Japonsku, Kanadě, Norsku, Británii, Francii, Německu, Nizozemsku a Švédsku.

Prodej nových osobních aut v Česku loni vzrostl o 12,5 procenta na rekordních 259 693 vozů.