Amazon chce stále Černovickou terasu. Developeři píší primátorovi Brna

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Developerská společnost CTP Invest ani po trojím odmítnutí zastupitelů nechce vzdát umístění logistického skladu Amazonu na brněnské Černovické terase. V dopise ujistila brněnského primátora Romana Onderku, že o adresu stojí.

Firma také uvedla, že se před dvěma lety zabývala pozemky u brněnského letiště, které Amazonu nabídl před dvěma týdny Jihomoravský kraj. Tři měsíce detailně vyhodnocovala projekt Brno Airport Logistic Park (BALP), který zde byl připravený společností Letiště Brno, nebyl však vhodný, napsal v dopise ředitel CTP Tomáš Budař. Kraj zatím stanovisko Amazonu pravděpodobně nedostal.

Amazon investice v Česku nekomentuje, sdělil jeho mluvčí v České republice Vladimír Bystrov. Pozemek u letiště je podle Budaře nevhodný pro Amazon z několika důvodů, hejtman Michal Hašek však vyjádření CTP považuje za účelové vyjádření developera. „Víme, že se o projekt BALP zajímalo i několik dalších developerů, ale ani oni o projekt neprojevili zájem,“ prohlásil Budař.

Projekt BALP už vznikl téměř před deseti lety, v roce 2007 pro něj bylo vydané stavební povolení. Ovšem zatím pouze byla k hranici pozemku přivedena elektrická přípojka.

Hejtman o nabídce neví

Hašek tvrdí, že neví o tom, že by pozemky u letiště někdo Amazonu nabízel. Budař v dopise naopak uvádí, že když si Amazon vybíral nejvhodnější místo pro sklad, bylo mu prezentováno i toto místo. Popsal důvody, proč je lokalita u letiště nevhodná. „Aktuální územní plán nepovoluje na velké části pozemku stavbu logistických hal, protože ta je určená pro dopravu,“ sdělil. Odhadem jde zhruba o třetinu plochy.

Amazon:
Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává 97 tisíc lidí.

Severovýchodní cíp je určen budoucí vysokorychlostní trati do Přerova. Středem pozemku od severu k jihu vede také vysokotlaký plynovod. Podle CTP tak lze využít pro stavbu hal nejvýše 75 tisíc metrů čtverečních, zatímco Amazon plánuje halu o velikosti 95 tisíc metrů čtverečních. „Tato lokalita je proto pro investici Amazonu nevhodná jak prostorově, tak časově,“ sdělil Budař.

Brněnské zastupitelstvo bude znovu hlasovat o prodeji pozemků CTP 15. dubna. Již třikrát jej neschválilo. Postupně se podařilo vyřešit zainteresovanost developera na sjezdu z dálnice D1, nyní je pro koaliční ODS překážkou územní plán. Ten zatím nedovoluje stavět v lokalitě logistické sklady. Proces jeho aktualizace by měl být dokončen hlasováním květnového zastupitelstva.

Spory o vybudování center Amazonu v ČR trvají již několik měsíců:
22. října 2013 - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že plánuje nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno má být v Dobrovízi u Prahy, distribuční centrum v Brně pak v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření by mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a dalších 6000 sezonních pracovních míst. Informace o tom, že Amazon hledá v ČR místo pro umístění logistického centra, byla zveřejněna v tisku již v dubnu 2013.
19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu Amazonu u Brna. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.
5. prosince 2013 - Amazon uvedl, že hodlá otevřít distribuční centra v ČR nejpozději v září 2014. Chce stihnout předvánoční trh.
6. prosince 2013 - Lidé v Dobrovízi u Prahy v referendu odmítli výstavbu distribučního centra Amazonu. Obyvatelé stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95.000 metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce.
10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování logistického centra Amazonu na Černovické terase v Brně je podmíněné vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Jako alternativu k Brnu nabídl Amazonu pozemky správce průmyslové zóny v Holešově.
12. prosince 2013 - Stavební úřad povolil změnu územního řízení potřebnou pro výstavbu distribuční centra Amazon u Dobrovíze. Obec oznámila, že se proti tomu odvolá. \\ 31. prosince 2013 - Proti výstavbě distribučního centra Amazonu se kromě Dobrovíze v okrese Praha-západ odvolala také sousední obec Hostouň.
8. ledna 2014 - Developer komerční zóny Dobrovíz oznámil, že v distribučním centru Amazonu by mělo ve špičce pracovat 3400 lidí. Amazon dříve zmiňoval více zaměstnanců.
15. ledna 2014 - Brněnští radní neschválili návrh smlouvy mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě sjezdu z D1 do průmyslové zóny kvůli Amazonu.
21. ledna 2014 - Zastupitelé Brna neschválili smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o výstavbě dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích.
27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. To mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1, která byla podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP. Ta by je poskytla americké společnosti Amazon.
29. ledna 2014 - Brněnští radní na zasedání schválili záměr, díky němuž je možné doplnit dodatkem již schválenou smlouvu s developerskou společností CTP Invest.
13. února 2014 - Zastupitelé Dobrovíze schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby.
14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat ve městě distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.
16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu, za „pitomé“.
26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP týkající se stavby logistického centra Amazonu v černovické průmyslové zóně.