Amazon láká Evropany na datové služby, v Londýně otevře podpůrné centrum

Amazon Web Services, San Francisco.

Amazon Web Services, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Firma Amazon Web Services v Londýně v září otevře poradenské zařízení, aby přilákala evropské zákazníky ke svým datovým službám. Jedná se o první takové zařízení Amazonu mimo Spojené státy, informuje deník Financial Times.

Americká společnost poskytne místním startupům technickou podporu a instruktáž při využívání svých datových služeb. Podobná centra slavila úspěch v San Francisku a New Yorku, a proto se Amazon rozhodl je otevřít i na druhé straně Atlantiku, píší Financial Times.

Londýn si firma vybrala kvůli počtu svých místních zákazníků, mezi kterými jsou například vývojáři rozšířené softwarové klávesnice pro mobilní zařízení Swiftkey. Služby centra mají být v britské metropoli po registraci přístupné zdarma, otevřené ale bude jen do konce října.

Amazon LoftAmazon Loft | Amazon

Podobný prostor by měla firma otevřít v říjnu i v Berlíně. Následovat i by měla i další světová města s vysokou koncentrací startupových firem.

Amazon Web Services poskytuje svým zákazníkům takzvaný cloud computing. Ten spočívá v tom, že poskytuje servery pro ukládání, správu a zpracování dat. Uživatelé tak tyto činnosti nemusí provádět na vlastních počítačích. Služby se účtují na základě rozsahu využití.

Strach ze sledování

O cloudové služby je v Evropě zájem. Loni v listopadu otevřel Amazon nové datové centrum ve Frankfurtu v reakci na odhalení o sledování dat evropských uživatelů ze strany amerických tajných služeb.

Evropské společnosti doufají, že servery v Evropské unii s přísnější regulací ochrany dat můžou poskytnout větší ochranu před zpravodajci.

Za minulý rok dceřiná společnost Amazonu vykázala příjmy v hodnotě 5,16 miliardy dolarů. Bylo to poprvé, kdy zveřejnila své výsledky. Podle oznámení je v černých číslech, výši zisku ale nezveřejnila. Mezi její nejvýznamnější zákazníky patří například poskytovatel videoobsahu Netflix.

Průkopníci ve světě technologií v roce 2015