Amazon už letos vypustí své drony. V Indii

Dron od Amazonu

Dron od Amazonu Zdroj: Amazon.com

Nápadem na doručování zboží prostřednictvím automatizovaných létajících dronů vzbudil minulý rok šéf Amazonu docela poprask. Kdekdo to považoval jen za vtip či fantazírování pro zviditelnění firmy, jenže v červenci se Amazon pochlubil přípravou již deváté generace prototypu pošťáckého dronu a snahou o povolení oficiálních testů v USA. Než se tak stane, hodlá Amazon otestovat drony v akci ještě letos v Indii, kde mu v tom legislativa nijak nebrání.

Zdrojem informace je deník The Economic Times of India, který uvádí, že Amazon bude své drony testovat v Bombaji a Bangalore, kde má své sklady. Začít by měl už do listopadu.

Nejprodávanější zboží, jako jsou knihy či mobilní telefony, by pak mělo být doručováno zákazníkům do 1,5 až tří hodin od objednání. Ve finále šéf Amazonu Jeff Bezos předpokládá zkrácení doby doručení až na půl hodiny. Ale to jsme ještě hodně daleko, zprvu se drony musí teprve „naučit létat“.

Americká legislativa komerční provozování dronů zatím znemožňuje, a to včetně testování. Amazon se sice snaží získat výjimku pro vymezený koridor v USA, ale pasivita indických úřadů ve věci regulace komerčního provozu dronů pro něj byla příliš lákavá na to, aby této šance nevyužil.

Amazon odmítl zprávu komentovat, takže žádné další podrobnosti nejsou známé. Lze však předpokládat, že je teprve na začátku a nelze očekávat, že na podzim začnou ulicemi Bombaje poletovat drony jako hejna much. Amazon ale může začít postupně učit své prototypy létat v městské zástavbě a ladit bezpečnost a spolehlivost služby, protože právě tento aspekt je zmiňován jako největší riziko celého nápadu.

O expanzi dronů do nejrůznějších oborů činností můžete číst také: