Ambiciózní United chtějí až do ligy

Futsalisté United Frýdek-Místek prolétli divizí a letos už hrají druhou nejvyšší soutěž v Česku.

Jen pár sezon stačilo futsalistům United Frýdek-Místek na to, aby postoupili z nejnižší soutěže až do druhé ligy. V přípravě na letošní sezonu otestovali jejich výkonnost i celky z nejvyšší soutěže. Frýdecko-místečtí byli v těchto zápasech svým protivníkům rovnocennými soupeři. Druhé ligy se v žádném případě nebojí.
„V přípravě jsme odehráli tři těžké zápasy s ligovými týmy. Ve Vysokém Mýtě jsme prohráli 2:4. V Jistebníku jsme odehráli hodně divoký zápas, který skončil přestřelkou 9:9. Kluci si dokázali, že na druhou ligu síly mají. V posledním utkání nás prověřila slovenská Žilina, asi nejsilnější soupeř, které jsme podlehli 4:8,“ popisuje průběh přípravy hlavní trenér Pavel Michura.

Pomýšlejí i výš

Vstup do druhé ligy Frýdecko-místeckým ale nevyšel. Prohráli s Jeseníkem, poté i v Havířově. „V Havířově jsme podali nedisciplinovaný výkon, a ještě k tomu promarnili spoustu šancí,“ kroutí hlavou kapitán a manažer týmu Martin Sojka.
V letošní sezoně nemají futsalisté United žádné přehnané ambice. V budoucnu by ale rádi okusili i nejvyšší soutěž. „Letos budeme spokojení s postavením ve středu tabulky. V dalších letech bychom se chtěli poprat o postup mezi elitu. Bude záležet kolik se nám podaří sehnat peněz,“ říká odhodlaně Sojka. V případě postupu by se hráči museli rozhodnout, kterému sportu dají přednost. Zda futsalu, nebo fotbalu, který drtivá většina futsalistů stále hraje. „S futsalem jsem začal před dvěma lety, abych si vyplnil fotbalovou zimní přestávku,“ uvádí Radim Pařenica, který kromě dresu United hájí barvy fotbalových Janovic, jež momentálně vévodí Krajskému přeboru.

S futsalem do ligy

Fotbalisté si musí při futsalu zvykat na méně prostoru i jiný míč. „Kluci, kteří hrají fotbal, často mívají hlavu dole, a ztrácejí tak hodně míčů. Ve futsalu máte na všechno mnohem méně času. Je to hodně dynamický sport, který se v poslední době rychle rozvíjí,“ popisuje Sojka.
Někteří hráči vidí ve futsalu novou motivaci. „Začal jsem hrát futsal, protože bych v něm chtěl ještě něčeho dosáhnout. Ve fotbale mám nejvýše na I. A třídu. Výš se určitě nedostanu. Ve futsalu už hrajeme druhou ligu. To už je prestižní soutěž,“ říká obránce Jiří Škola.