Američané každoročně vyhazují ještě víc potravin, než si většina lidí myslí

Američané každoročně vyhazují ještě víc potravin, než si většina lidí myslí

Američané každoročně vyhazují ještě víc potravin, než si většina lidí myslí Zdroj: petrr, CC BY 2.0

Zatímco v řadě zemí stále umírají statisíce dětí hlady a statisíce dalších tomuto smutnému osudu unikají jen díky úsilí humanitárních organizací jako UNICEF či Mary´s Meal, v USA se neuvěřitelným způsobem plýtvá jídlem. Plyne to z výsledků nové studie, kterou provedli odborníci University of Vermont, University of New Hampshire a Amerického ministerstva zemědělství.

„Naše údaje naznačují, že průměrný obyvatel Spojených států vyhodí asi jednu libru (0,45 kg) potravin denně,“ konstatovala Meredith Niles z University of Vermont.

To odpovídá přibližně 25 % všech potravin, které jsou v USA dostupné. Pokud se na danou problematiku podíváme optikou zemědělství, zjistíme, že k vyprodukování tohoto nevyužitého jídla bylo zapotřebí 30 milionů akrů půdy, 4,2 bilionů litrů vody a téměř 2 miliardy kilogramů hnojiv.

Tento výzkum se navíc soustředil pouze na koncové spotřebitele – tedy Američany stravující se ve svých domovech či někde venku. To znamená, že jeho autoři vůbec neřešili například jídlo vyhazované v supermarketech.

„Oznamujeme, že zhruba 25 % potravin, které jsou k dispozici pro spotřebu, je nadbytečných. A existují další datové soubory, jež ukazují, že v celém potravinovém systému je to asi 30 až 40 %“, prohlásil hlavní badatel Zach Conrad z Amerického ministerstva zemědělství.

Většinu těchto nadbytečných potravin představuje ovoce a zelenina (pravděpodobně kvůli tomu, že zboží z této kategorie často končí v popelnicích i kvůli různým vzhledovým nedokonalostem – nikoliv jen proto, že se zkazilo). Na druhém místě se umístily mléčné výrobky a na třetím hovězí maso.

Článek vyšel na serveru VTM >>>