Americká výzkumná společnost našla v moři další pohádkový poklad

podmořské zařízení Oddysey

podmořské zařízení Oddysey

Jen několik týdnů po nálezu pokladu s obrovským množstvím stříbra v severním Atlantiku se jen 160 kilometrů od prvního nálezu objevil další, tentokrát menší stříbrný poklad. I tak se ale jeho hodnota odhaduje až na 12 milionů liber (asi 340 milionů korun).

Americká společnost Odyssey Marine Exploration oznámila, že objevila vrak britské lodi Mantola, kterou v roce 1917, za 1. světové války, torpedovala německá ponorka. Vrak se nachází na mořském dně v hloubce 2500 metrů nedaleko jihozápadního pobřeží Irska.

Parník Mantola vyplul 4. února 1917 na cestu do Indie. Na jeho palubě bylo 18 pasažérů a posádka čítající 165 mužů. Sedm lidí tehdy zemřelo při převržení záchranného člunu. Všichni ostatní přežili. Jenom 160 kilometrů od nynějšího objevu se nachází vrak lodi Gairsoppa lokalizovaný v létě.

Koncem září firma Odyssey Marine Exploration uvedla, že na její palubě by mohl být poklad s nákladem 200 tun stříbra a v hodnotě odpovídající až 4,2 miliardy korun.

Gairsoppa byla obchodní loď, kterou potopila německá ponorka v roce 1941, tedy za 2. světové války. Loď leží v hloubce 4700 metrů. Na své poslední plavbě Gairsoppa přepravovala z indické Kalkaty do Británie velký náklad surového železa, čaje a také velké množství stříbra.

Pokus o vyzvednutí obou nákladů se uskuteční příští rok na jaře. Podle dohody mezi Odyssey Marine Exploration a britským ministerstvem dopravy si americká firma ponechá 80 procent z hodnoty nákladu lodi.