Americký rockový zpěvák Mark Lanegan vystoupí v Brně

Mark Lanegan

Mark Lanegan Zdroj: Profimedia.cz

Americký rockový zpěvák Mark Lanegan vystoupí 16. srpna v brněnském klubu Fléda.

Lanegan je bývalým členem kapel Screaming Trees a Queens of the Stone Age, v mládí hrával i s Kurtem Cobainem. V Brně nejspíš zazní hlavně skladby z poslední Laneganovy desky Phantom Radio a z připravované kolekce dosud nezveřejněných a raritních nahrávek, sdělila Veronika Duchoňová z Flédy.

„Mark Lanegan balancuje mezi blues, rockem a grungem a zároveň si zachovává charismatický a nekompromisně přísný projev, který nutí posluchače přijmout jeho zpěv bez debat a pochybování,“ uvedl dramaturg Flédy David Novotný. Mladší generaci podle něj na Laneganovi oslovuje rebelská minulost spojená s Cobainem, starší publikum prý může ocenit jeho vyzrálý projev.

Nová kolekce raritních nahrávek nazvaná Houston (Publishing Demos 2002) se na trh oficiálně dostane pět dní po brněnském koncertu. Jde o dosud neznámou tvorbu z doby, kdy se Lanegan vyrovnával s rozpadem Screaming Trees a připravoval se na novou etapu sólové dráhy. Na desce budou také tři známé melodie v nezvyklém aranžmá.

Skupina Screaming Trees patřila k nejvýznamnějším představitelům žánru grunge, jehož centrem bylo město Seattle. Lanegan v kapele působil v letech 1984 až 2000. Poté vystupoval s kalifornskou skupinou Queens of the Stone Age. Příležitostně spolupracoval s mnoha dalšími významnými kapelami a hudebníky, třeba si Nickem Cavem a Mobym.