Ani film, ani literatura. Prostě skvělý komiks

Předstírat je prostě lhát

Předstírat je prostě lhát Zdroj: Repro E15

I když je výtvarnice Dominique Goblet Belgičanka, belgický komiks dlouhodobě určoval tvář toho francouzského. A nálada země proslavené galantností, která se ale někdy až příliš podobá tradiční české domácnosti, z komiksu Předstírat je prostě lhát přímo tryská. K potěše čtenářů.

Belgicko-francouzský komiks je u nás zažitý ve své dobrodružné a humorné podobě alb na pokračování, jako je Thorgal, Donžon či Adéla Blanc-Sec. Nechybí ani autobiografická a experimentální poloha díky dílům z vlivného vydavatelství L’Association (Padoucnice, Persepolis, komiksy Joanna Sfara a Lewise Trondheima). Dominique Goblet spadá do oné druhé kategorie, ostatně sama v ní už od devadesátých let hraje velmi výraznou roli, a v právě vydaném komiksu dále rozvíjí svůj artový přístup k výtvarné složce, a to v příběhu, který je tak všední, až se skvěle čte.

Komiks vznikal 12 let, ale i když se tváří jako autobiografický, jde o spojení životopisných prvků a fikce. Přesto je tento příběh jednoho vztahu a jedné rodiny naprosto věrohodný. A přes pár odhalených traumat a složitost předestřeného milostného trojúhelníku je vlastně vyprávěním zběžným, které nechce analyzovat každý detail autorčina života. To mu dodává onen pověstný francouzský švih a lehkost, aniž ho odkazuje do hájemství tuctového čtení. Všechny postavy jsou skutečné a přesné; belgický přítel i tatínek hlavní hrdinky by se klidně mohli rozvalovat na českém gauči, trestající maminka jako by z oka vypadla těm našim. Přesto je tam ona sladká Francie, jak si ji pamatujeme z filmů s Belmondem, pořádně cítit.

Hlavně jde o knihu obecně krásnou, a to i díky českému vydání, které si dalo práci s celkovým vypravením i ručním přepsáním všech rozevlátých textů. Kresba sama nestaví na anatomické realističnosti, ale jemné tužce a utlumené paletě sépiových a okrových barev. Ty jsou opravdu příjemné pro oko a zároveň dokonale přenášejí pocity skryté v předkládaných obrazech. Propojení kresby a textu je pak naprosto přirozené a dokonalé; díky němu je i nadávání hrdinčina tatínka na život neuvěřitelně plynulé a příjemné. Jde tu o něco zcela jiného, než jsme zvyklí z knih nebo filmů. Takovýto zážitek vám jednoduše žádné jiné médium než komiks nezprostředkuje.

Dominique Goblet: Předstírat je prostě lhát
Nakladatelství: Meander, 2014
Překlad: Alena Jurion
Hodnocení: 80 %