Anonymous se ve svém novém velkém útoku zaměřili na Izrael

Anonymous (Foto: Profimedia)

Anonymous (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Hackerská skupina Anonymous splnila svůj nedávný slib a přes víkend zaútočila na množství webů izraelské vlády, jak ostatně hbitě informovala na svém Twitteru. Škoda se podle nich vyšplhala na miliardy dolarů, i když představitelé vlády tvrdí, že skupině šlo pouze o mediální pozornost a žádné opravdové škody napáchány nebyly.

Jak informuje CNET, Anonymous se podařilo nabourat spoustu webů včetně izraelské policie, webu premiéra, izraelského bezpečnostního úřadu, ministerstva bezpečnosti, statistiky i imigrační politiky. Sami hackeři si mohou výsledek svého počínání libovolně nadhodnotit, nicméně uvádí, že pronikli na více jak 100 tisíc webů, 40 tisíc Facebookových profilů a 30 tisíc bankovních účtů, patřících Izraelcům. Celkovou škodu odhadli na tři miliardy dolarů, ale v čem konkrétně má spočívat, to neuvedli.

Úřad kybernetické bezpečnosti prohlásil, že žádný z životně důležitých orgánů nebyl poznamenán a Anonymous se tímto krokem pouze snažil přilákat pozornost. Skupina však protestovala proti značně zpřísněným vztahům vůči Palestincům a nedávným slibům vlády odříznout město Gaza od telekomunikací a internetu. Letitý palestinský spor se tak dostává i do kyberprostoru.

Jan Sedlák: Za útoky mohou být hackeři. Nebo 50 dolarů