Aplikace do smartphonů má pomoci uklidnit mysl

meditace

meditace

Snížit stres a uklidnit mysl by měla aplikace skotského vývojáře Rohana Gunatillaka určená pro chytré telefony iPhone a produkty s operačním systémem Android. Buddhify, jak zní její název, obsahuje 32 zvukových nahrávek mužského nebo ženského hlasu s meditačními technikami. Informovala o ní dnes agentura Reuters.

V jedné nahrávce je možné se dozvědět, jak meditovat za chůze. Jiná učí, jak přát klid a štěstí jiným lidem. Aplikace má mimo jiné pomoci těm, kdo nemají čas chodit na meditační kurzy. Její součástí je i program, který umožňuje meditovat dvěma lidem zároveň.

„Jedinou nutnou podmínkou je mít dobrou vůli,“ řekl Rohan Gunatillake. „Je to způsob, jak cvičit pozornost způsobem, který rozvíjí kvality mysli,“ dodal.

Gunatillake provádí meditace od roku 2003, tradiční způsob meditování mu ale připadal poněkud zastaralý. Především estetický dojem prý nebyl zcela v pořádku. „Vypadalo až moc po vzoru hippies, prostředí meditace je zatížené lotosovými květy a vonnými tyčinkami. Ale toto byl vždycky spíš jen obal než podstata,“ řekl. Tvrdí však, že jde spíše o kulturní záležitost kvůli poválečné generaci „babyboomu“, která meditování „objevila“ a teď ho učí.