Apple a další firmy prý uzavřely kartel proti Amazonu

Novinky od Amazonu vedle sebe: Kindle Touch, Kindle a Kindle Fire

Novinky od Amazonu vedle sebe: Kindle Touch, Kindle a Kindle Fire Zdroj: Amazon

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes zažalovalo firmu Apple a dvě velká knižní vydavatelství. Viní je z uzavření kartelové dohody při prodeji elektronických knih. Další tři vydavatelé přistoupili na mimosoudní vyrovnání.

Žaloba tvrdí, že kvůli dohodě museli zákazníci za elektronické knihy zaplatit „o desítky milionů dolarů více“. Podle vlády byla kartelová dohoda namířena proti internetovému obchodu Amazon a jeho cenové politice. Amazon nabízí elektronické knihy už od ceny 9,99 dolaru. Podobně výhodně ceny nabízí i internetový obchod Barnes & Noble. Cílem vydavatelů bylo, aby mohli bez ohledu na prodejce určovat výsledné ceny, dodává žaloba.

„Obvinění vydavatelé se spojili s firmou Apple. Jejich společným cílem bylo omezit cenovou konkurenci v prodeji elektronických knih,“ píše se dále v žalobě, která se kromě amerického elektronického gigantu týká vydavatelství Penguin Group a Macmillan.

Žaloba se mimo jiné opírá o email od nejmenovaného manažera jednoho z vydavatelských domů. „Vždy nám bylo jasné, že dokud nás nebudou následovat další vydavatelé, tak nemůžeme Amazon přinutit ke změně cenové politiky. Pokud za námi nebude stát rozhodující síla, Amazon s námi nebude vyjednávat,“ píše se v emailu. Amazon knihy prodává za nižší ceny, než za které je nakoupí od vydavatelů, a snaží se tak získat co největší podíl na trhu.

Společnosti Hachette Book Group, HarperCollins Publishers a Simon & Schuster se s vládou dohodly na mimosoudním vyrovnání, podrobnosti o něm nebyly dosud zveřejněny. Nejmenovaný zdroj agentury Reuters uvedl, že Applu nebylo mimosoudní vyrovnání nabídnuto.

Šéf vydavatelství Macmillan John Sargent obvinění odmítl. Dodal, že podmínky mimosoudního vyrovnání byly „příliš tíživé“. Ostatní obvinění se k záležitosti odmítli vyjádřit.