Apple bude v Indii spouštět vlastní akcelerátor pro startupy

Šf Applu Tim Cook během konference (8. června 2015)

Šf Applu Tim Cook během konference (8. června 2015) Zdroj: CTK

Tim Cook během těchto dnů navštěvuje Indii a v plánu má setkání s mnoha důležitými partnery a zástupci, kteří by mohli pomoci s rozmachem Applu a jeho produktů a služeb v zemi, kde žije téměř 1,3 miliardy lidí.

Podle informací by měl Tim Cook navštívit předsedu vlády Narandra Modia, se kterým pravděpodobně probere problémy s dovozem použitých iPhonů do Indie a další vládní zákazy namířené proti Applu. Indie je v rozšiřování nových technologií teprve na začátku a vládnou tak velmi levné telefony, které jsou obvykle vybavené operačním systémem Android. Vzhledem k vyšším cenám nových iPhonů tak chce Apple nabídnout těmto uživatelům i levnější použité modely.

Dává to smysl, protože oproti jiným zemím zde například není takřka vůbec LTE (4G) a výjimečné je i 3G, takže se moderní telefony vybavené podporou moderních mobilních sítí příliš nevyplatí.

Lze očekávat, že se vládní zástupci budou chtít s Applem dohodnout o větší spolupráci, například o lokálních továrnách, které by dokázaly zaměstnat velký počet lidí. Dle zdrojů Reuters Apple chystá minimálně startupový akcelerátor, který by měl podpořit hlavně lokální vývojářské týmy. Výsledkem by mělo být více aplikací pro indický trh, stejně tak případná další spolupráce a rozvoj lokálních služeb. Apple už má ve městě Hyderabad kancelář s inženýry, kteří pracují na mapových technologiích, jež jsou součástí systému iOS a OS X.

Apple by měl v Indii otevřít i první obchod Apple Store a vzhledem k tomu, že se za poslední rok prodalo v Indii přes sto milionů chytrých telefonů, bude chtít určitě zvýšit podíl na trhu na úkor konkurenčních telefonů. Pro Apple to může být trh, na kterém může do budoucna růst podobně jako v Číně, ale indická vláda za to pravděpodobně bude chtít mít záruky velkých investic, které pomohou pozvednout ekonomickou úroveň i samotné Indie.