Apple koupil firmu zaměřenou na rozšířenou realitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dweider via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

I když Apple zatím ještě nepředstavil žádný produkt pro rozšířenou či virtuální realitu, v posledních letech se tomuto segmentu určitě intenzivně věnuje. Jeho novou akvizicí je společnost Metaio, která už několik let pracuje v oblasti rozšířené reality s firmami jako Intel nebo ST-Ericsson.

Už v roce 2008 si Apple podal patent na brýle, do kterých stačí zasunout mobilní telefon (virtuální realita) a tento rok patent získal. V roce 2011 si pro změnu podal patent na rozšířenou realitu ve spojení s mapami a ve sbírce mu nechybí ani patent na chytré brýle ve stylu Google Glass. Nyní tedy koupil celou firmu Metaio.

Jak lze vidět na videu, Metaio se zabývají systémem, který lze použít se současnými tablety a chytrými mobilními telefony. Díky tomu lze získat dodatečné informace o realitě nebo naopak dosazovat virtuální objekty do obrazu snímané reality.

Bližší detaily spolupráce zatím nejsou k dispozici, Apple se k nákupům společností v drtivé většině případů vůbec nevyjadřuje. Podobné projekty zřejmě chystá i konkurence, konkrétně Microsoft (HoloLens) a Google (Projekt Tango).