Apple platí nejlépe manažerku Ahrendstovou, šéf Cook nemá ani polovinu jejího platu

Angela Ahrendtsová

Angela Ahrendtsová Zdroj: Profimedia.cz

Angela Ahrendtsová, šéfka Applu pro maloobchod, zůstala i v loňském roce nejlépe placenou manažerkou technologického obra. Loni si vydělala přibližně 25,8 milionu dolarů (643 milionů korun). Šéf společnosti Tim Cook nedosáhl loni ani na polovinu této sumy.

Loňský výdělek Ahrendtsové zahrnuje základní plat ve výši jednoho milionu dolarů, 20 milionů dolarů v akciích Applu, zvláštní bonus ve výši čtyři miliony a proplacené náklady například na stěhování, uvedl Re/code.

Oproti roku 2014 je platové ohodnocení Ahrendtsové dokonce výrazně nižší. Tehdy Apple nabídl lukrativní sumu přes 73 milionů dolarů (z toho polovinu v akciích), aby tak manažerce kompenzoval odchod z její předchozí pozice.

Ahrendtsová nastoupila jako vůbec první žena do nejužšího vedení Applu v květnu 2014. Předtím působila jako ředitelka módní společnosti Burberry a patřila mezi nejlépe placené manažerky Velké Británie.

Šéf Applu dostal přes 10 milionů

Ahrendtsovou nepřekonává v platu ani šéf Applu Tim Cook, který si loni přišel na 10,3 milionu dolarů. Jeho plat zahrnoval základní plat ve výši dva miliony a osmimilionový bonus. Cook je držitelem akcií Applu v hodnotě 57,7 milionu dolarů. Objem akcií prozatím nezahrnuje cenné papíry v hodnotě 479 milionů dolarů, které obdržel v roce 2011 při nástupu do funkce. Ty mají být přiznány nejpozději v srpnu 2021, uvedl web.

Správní rada Cookovi přiznala růst platu o milion dolarů za jeho práci ve vedení firmy. Cook se už v minulosti zavázal všechno jmění věnovat na charitu.