Apple představí nový iPhone, po třech letech významně změní design

Na zadní straně bude možná kromě kamery i senzor na otisk prstu.

Na zadní straně bude možná kromě kamery i senzor na otisk prstu. Zdroj: Foto: iDrop News

watch
Pro srovnání velikostí: Současné modely 7 a 7 Plus versus nové »X-ko«. Zleva: iPhone 7, iPhone X a iPhone 7 Plus.
»Jablíčkáři« už řeší, jak bude vypadat jubilejní iPhone X: Konec tlačítek a kabelů!
2017 - Takto bude vypadat iPhone X?
Nové sídlo společnosti Apple sedne krásně do krajiny
7
Fotogalerie

Na středeční večer chystá americký výrobce elektroniky Apple tradiční představení nových výrobků. Nejočekávanější novinkou má být nová verze chytrého telefonu iPhone, která je pro Apple zásadní. „Tato produktová větev přináší cca dvě třetiny příjmů celé firmy,“ říká šéfredaktor serveru MobilMania.cz Filip Kůžel. 

Fanoušci značky letos nemusí nad chystanými změnami příliš spekulovat. Značné množství chystaných novinek totiž uniklo v průběhu léta na internet přímo z interních dokumentů Applu.

Po třech vzhledově podobných generacích tak veřejnost očekává spíše revoluci. Ta by se měla na novém modelu projevit především větším displejem, který bude zasahovat do všech rohů telefonu, a absencí typického kulatého tlačítka.

Další změnou by měla být funkce bezdrátového nabíjení. Tu konkurence nabízí už několik let, u telefonů Apple však dlouho scházela.

„Apple roky vyčkává, sleduje konkurenci, vyvíjí, a když konečně představí své řešení, je nejlepší a ovládne trh. Bylo to tak s iPodem, iPhonem i iPadem,“ vysvětluje Filip Kůžel.

„Je nutné dodat, že dnešní iPhone není jen hardware, ale běží na něm software a služby, které Apple drží pěkně pod pokličkou,“ říká k dostupným informacím o novém iPhonu Kůžel. Apple však u nového telefonu chystá také méně příjemnou novinku.

Cena iPhonu nově začne na 999 dolarech (asi 21,5 tisíce korun), nejdražší varianta pak bude stát ještě o 200 dolarů více. Nalákat zákazníky i přes vyšší cenu bude Apple chtít například cloudovým úložištěm v ceně telefonu.

Zbrusu nový model, který pravděpodobně ponese označení „8,“ však nebude jediným tahákem.

Podle dostupných informací Apple představí také vylepšenou současnou generaci telefonu nesoucí označení 7 nebo modernizované chytré hodinky iWatch. Ty by měly nově disponovat vlastním modulem pro příjem internetu.

Podle Kůžela je uvedení nového iPhonu pro Apple důležité také proto, že po dosažení vrcholu jeho prodeje na jaře klesly. Jednalo se tak pro společnost o druhou špatnou zprávu za krátké období. Loni na podzim Apple poprvé od roku 2001 vykázal pokles tržeb.

V minulém týdnu se také vyrojily informace, podle kterých se novou světovou jedničkou v prodejích telefonů měl stát místo Applu Huawei. „Applu je podobný žebříček lhostejný. Je to stroj na peníze, pro který jsou primární roční tržby. Podle některých analýz tak Apple ovládá 90 procent zisku celého odvětví,“ komentuje situaci na trhu Filip Kůžel.