Apple představil menší a levnější verzi chytrého telefonu iPhone

Představení nového telefonu iPhone SE

Představení nového telefonu iPhone SE Zdroj: CTK

Americká technologická společnost Apple dnes představila novou verzi svého chytrého telefonu. Přístroj je menší a levnější, nese název iPhone SE a má úhlopříčku čtyři palce (10,2 centimetru). Jeho cena bude ve Spojených státech začínat na 399 dolarech (zhruba 9600 korun), zatímco v Evropě bude dostupný od 489 eur (zhruba 13 200 korun). V České republice má být nový telefon dostupný začátkem dubna a jeho cena bude začínat na 12 990 korun, uvedla dnes firma.

Ve Spojených státech bude možné iPhone SE pořídit již od 399 dolarů (zhruba 9600 korun). V loňském roce uvedl Apple na trh telefony iPhone 6S a 6S Plus. Cena levnějšího modelu iPhone 6S s úhlopříčkou 4,7 palce začíná v USA na 649 dolarech.

Nový iPhone SE je poháněn stejným procesorem jako iPhone 6S a je vybaven stejným fotoaparátem s rozlišením 12 megapixelů. Umožňuje rovněž využívat platební službu Apple Pay. Podle Applu je iPhone SE nejvýkonnějším čtyřpalcovým telefonem na světě.

iPhone pro chudší

Objednávky na nové telefony iPhone SE začne Apple přijímat ve čtvrtek. Dodávky zákazníkům ve Spojených státech a několika dalších zemích zahájí firma 31. března. Agentura Reuters uvedla, že nový iPhone SE je zaměřen hlavně na zákazníky na rozvíjejících se trzích. Apple doufá, že nový přístroj podpoří celkový prodej telefonů iPhone, který v letošním prvním čtvrtletí podle firemní prognózy vykáže vůbec poprvé pokles.

Apple dnes představil i menší verzi svého počítačového tabletu iPad Pro. Její úhlopříčka činí pouze 9,7 palce (24,6 centimetru) ve srovnání s 12,7 palce u původní verze. V České republice by se měla nová verze prodávat od 18 790 korun.