Apple se díky dluhopisům vyhne placení obřích daní

Tim Cook, šéf Apple

Tim Cook, šéf Apple Zdroj: Profimedia.cz

Americká společnost Apple ušetří až devět miliard dolarů (zhruba 175 miliard korun) na daních tím, že na plánovanou výplatu peněz akcionářům použije výtěžek z oznámeného prodeje dluhopisů, namísto své hotovosti uložené v zahraničí. Informoval o tom list Financial Times (FT).

Apple minulý týden oznámil, že během příštích dvou let rozdělí mezi akcionáře 100 miliard dolarů v hotovosti. Firma se rozhodla zvýšit dividendu o 15 procent a odkoupit své akcie v rekordních hodnotě zhruba 60 miliard dolarů. Tyto kroky bude podnik částečně financovat pomocí prodeje dluhopisů.

Pokud by firma chtěla převést své peníze ze zahraničních účtů do Spojených států, musela by z nich podle odborníků zaplatit až 35procentní daň. Apple má podle FT v zahraničí 100 miliard dolarů, zatímco v USA pouze 45 miliard dolarů.

Investoři se již dříve dožadovali, aby mezi ně Apple rozdělil část svých finančních přebytků. Předminulý týden se cena akcií Applu poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla o téměř 300 miliard dolarů (skoro šest bilionů korun). V posledních dnech ale akcie firmy díky jejímu vstřícnému přístupu k investorům prudce zpevnily.

Roční vývoj ceny akcií společnosti AppleGraf 2. 5. 2013.Graf 2. 5. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Apple v posledním čtvrtletí loňského roku zaznamenal teprve první pokles zisku za téměř deset let. Společnost v poslední době bojuje proti silné konkurenci, kterou pro ni představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Silně se ale prosazují i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.