Apple vrátí uživatelům 32 milionů dolarů za neautorizované nákupy jejich dětí

Phil Schiller, viceprezident Apple představuje nové produkty

Phil Schiller, viceprezident Apple představuje nové produkty Zdroj: CTK/AP

Děti amerických majitelů zařízení s nakouslým jablkem využily slabiny systému a bez svolení nakupovaly virtuální měny či služby do nejrůznějších her a aplikací. Apple doplatil na to, že nevaroval zákazníky před patnáctiminutovým limitem po zadání přístupového kódu do obchodu s aplikacemi, v rámci kterého lze učinit jakékoliv nákupy bez finančního limitu. Firma nyní vrátí uživatelům svých zařízení minimálně 32,5 milionu dolarů.

Podmínky narovnání sporu tisíců spotřebitelů a společnosti Apple oznámila americká Federální obchodní komise (FTC). Firma Apple bude do budoucna povinná vyžádat si potvrzení faktury od právoplatného majitele zařízení, případně rodiče nezletilého dítka, které nákup „odkliknulo“.

„Ať už obchodujete ve virtuálním prostředí s aplikacemi, nebo v obchodním domě, musíte zajistit základní ochranu spotřebitele,“ uvedla pro Reuters k případu předsedkyně FTC Edith Ramirezová. Podle této logiky firma neměla oprávnění účtovat uživatelům nákupy, které jednoduše neautorizovali.

Apple již v červnu loňského roku kvůli stejnému problému vyplatil účastníkům hromadné žaloby v mimosoudním vyrovnání sto milionů dolarů. Jako reakci na zmíněné požadavky a problémy firma upravila znění obchodních podmínek v Apple Store a nechala se slyšet, že rozhodnutí FTC bude respektovat, neboť se nehodlá zaplést do dalších dlouhotrvajících soudních tahanic.

Extrémně širokoúhlý videoadaptér a makroobjektiv pro iPhone