Apple zřejmě představí novou generaci tabletů iPad

Apple chystá představení nových iPadů (ilustrační foto)

Apple chystá představení nových iPadů (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Apple představil nový iPhone 6
Apple představil nový iPhone 6
Apple představil nový iPhone 6
Apple prezentuje nový iPhone 6. Řeč je o novém procesoru Apple A8, což úzce souvisí s výdrží baterie.
Nový iPhone údajně neztrácí výkon s tím, jak se zahřívá. Stejný problém řeší všichni výrobci telefonů.
9
Fotogalerie
Americká technologická firma Apple by už tento čtvrtek mohla představit nejnovější generaci tabletů iPad. Nové přístroje by měly být výkonnější a tenčí než jejich předchůdci, možná budou mít zabezpečení pomocí otisku prstu jako iPhone. Podle analytiků je ale trh přesycený, zaujmout bude těžké.

Apple na čtvrtek pozval novináře do svého ústředí v americkém městě Cupertino, neupřesnil však, co bude na programu. Podle některých informací by firma při této příležitosti mohla kromě iPadů představit rovněž nové osobní počítače iMac. Prezentace začíná v 19 hodin našeho času.

Apple obvykle přichází s novými produkty na podzim, aby těžil ze silné poptávky v předvánoční sezoně. Zatím poslední generaci iPadů představila firma zhruba před rokem. Základní model s označením iPad Air má stejně jako jeho předchůdci úhlopříčku 9,7 palce (24,6 centimetru), je ale tenčí, lehčí a výkonnější.

Větší úhlopříčka bude až příští rok

Podle serveru Cnet není pravděpodobné, že by Apple ve čtvrtek představil tablet s větší úhlopříčkou. Již delší dobu se sice spekuluje o tabletu s úhlopříčkou 12,9 palce (32,8 centimetru) přezdívaném iPad Pro, poslední zprávy však naznačují, že by se měl objevit nejdříve v příštím roce.

První iPad uvedl Apple na trh v květnu 2010. Od té doby již prodal více než 225 milionů iPadů, v poslední době se však potýká s poklesem poptávky. V letošním prvním pololetí tak prodej iPadů klesl o 13 procent na necelých 30 milionů přístrojů, píše agentura AP.

Analytik: Nic převratného nečekejte

„Nedomnívám se, že to Apple dokáže zvrátit, protože trh je nasycený,“ prohlásil analytik Michael Yoshikami ze společnosti Destination Wealth Management. Tempo růstu celého trhu s tablety by mělo podle výzkumné společnosti Gartner v letošním roce prudce zpomalit na pouhých 11 procent z loňských 55 procent. Apple navíc čelí ostré konkurenci ze strany tabletů využívajících operační systém Android společnosti Google.

V září Apple uvedl na trh nové telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus a během prvních tří dnů prodal rekordních deset milionů přístrojů. V České republice se tyto telefony začnou oficiálně prodávat v pátek 24. října, tedy více než měsíc po uvedení v USA.

Galerie: Apple představil nové telefony 9. září 2014