Architekti a památkáři mají plán na obnovu Ještědu

Architekti a památkáři se dohodli na tom, jak by měla vypadat revitalizace horského hotelu a vysílače Ještěd, i když zatím není jasné, kdo ji zaplatí. Unikátní stavba ale rekonstrukci nutně potřebuje, veřejnosti slouží už 38 let.

[file:9936:small:right]

Inženýrské sítě jsou poplatné době svého vzniku a obnovu potřebuje i laminátový plášť budovy. Životnost materiálu byla původně počítána na 20 let, za sebou má však dobu téměř dvakrát tak dlouhou. Přestože Liberecký kraj není vlastníkem unikátní stavby, nechal sestavit komisi složenou z odborníků, architektů a památkářů, kteří vytvořili soubor doporučení pro obnovu a nakládání s objektem, který je od roku 2006 národní kulturní památkou. „Náklady rekonstrukce si nikdo netroufl odhadnout, hodně bude záležet na materiálu, který bude použit na nový plášť,“ uvedla náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Lidie Vajnerová.

Zpráva odborné komise podle ní poslouží k přípravě žádosti o dotaci na obnovu Ještědu z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. Odborníci doporučili, aby kraj vzhledem k mimořádnému významu Ještědu pro celý region udělal všechno pro to, aby horský hotel a vysílač získal. Odborná komise doporučila při revitalizaci této výjimečné stavby respektovat památkové hodnoty. Zpracovat by se měl technický průzkum a dokončit průzkum stavební a historický.