Areál bývalé vojenské nemocnice v Kostelci je na prodej za 65 milionů

Dříve vyhlášené plicní sanatorium v Kostelci nad Černými lesy, které sloužilo jako nemocnice sovětských vojsk, se nyní prodává. Doporučená cena za významnou část rozsáhlého areálu o celkové rozloze více než 42 hektarů představuje 65 milionů korun. Transakci realizuje realitní společnost Naxos jako vítěz soutěže, kterou vypsalo město Kostelec nad Černými lesy, vlastník areálu.

O kupci někdejšího sanatoria rozhodne výběrové řízení, jež začalo v těchto dnech. Nový majitel by měl být znám do 30. června. Podle manažera Naxosu Miroslava Grunta je v areálu 25 budov, z nichž 15 se prodává. „Jsou to budovy bývalé nemocnice, dům sloužící administrativě, sklady, garáže a další,“ popisuje. „Menší část pozemků má pronajatu firma, jež tu působí. Původní dětský pavilon plicní léčebny slouží jako archiv pražské vinohradské nemocnice a například obytné domy zůstanou městu,“ dodává.

Budovy je možné podle něj využít mimo jiné pro účely zdravotní, sociální nebo školské péče, anebo také jako kulturní zařízení. Vyloučit však nelze ani jiné varianty. „Dá se předpokládat, že město bude ochotné vyjít vstříc s kupní cenou tomu investorovi, který přijde s projektem, jenž by přinesl Kostelci nad Černými lesy nové pracovní příležitosti,“ upozorňuje Grunt.

Kosteleckou léčebnu pro lidi trpící tuberkulózou plic zabrala v roce 1971 sovětská armáda. Tehdy muselo opustit sanatorium kolem 200 pacientů a 100 zaměstnanců. Až do roku 1991 pak sloužil areál jako nemocnice pro takzvanou Střední skupinu vojsk.