Areál Dolní Vítkovice: nová ostravská megatovárna na hudbu

Oblast Dolních Vítkovic bude místem konání festivalu Colours of Ostrava nebo Janáčkova máje. Plynojem otevře svým koncertem Jarek Nohavica.

Dolní oblast Vítkovic, která kdysi platila spíše za město duchů, přestává být tímto průmyslovým hřbitovem. Naopak zrekonstruovaná oblast se chystá v letošním roce otevřít své brány široké škále nejrůznějších aktivit. Zejména těch masovějších kulturního charakteru.

Už 21. března se budou moci podívat do bývalých vysokých pecí finanční partneři celého projektu přestavby dolní oblasti. „Začínáme v 6.15 při východu Slunce. Chystáme pro ně například prohlídku výtahu, kterým se dopravovala železná ruda,“ říká generální ředitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Nohavica má pece rád

Pro běžné návštěvníky se Dolní oblast Vítkovic otevře 1. května. Chloubu celé oblasti, zrekonstruovaný plynojem, ovšem bude možné vidět až o týden později. I tak ale nebude zkolaudovaný pro plné využití, poběží ve zkušebním provozu.

K plynojemu a vůbec k celému projektu chová velké sympatie rovněž Jarek Nohavica. Společně s Janáčkovou filharmonií vystoupí ve zrekonstruovaném plynojemu 8. května.

S myšlenkou uspořádat tento koncert přišel sám písničkář, když se debatovalo s architektem Josefem Pleskotem, který přestavbu plynojemu na multifunkční halu s kapacitou patnáct set míst projektoval. Koncert odehraje bez nároku na honorář.

„Je to výborný nápad, jak upozornit na nový ostravský kulturní stánek. V této chvíli je projekt ve stadiu příprav partitur. To, co jsem slyšel, zní velice neotřele. Přístup aranžérů je velice originální. Ti, kteří budou mít možnost navštívit 8. května plynojem, si určitě přijdou na své,“ uvedl Petr Šiška z agentury Petarda Production, která se na přípravě koncertu podílí.

Tato akce ovšem nebude otevřena široké veřejnosti. „Na koncert budou mít vstup pouze partneři projektu Dolní oblasti, kteří zaplatí minimální členský poplatek deset tisíc korun,“ upozorňuje výkonný ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Lidé, kteří se zapojí do programu, získají volné vstupy do všech expozic v Dolní oblasti Vítkovic, VIP vstupenky na kulturní akce a další výhody. „Prvním koncertem, kam lze zdarma přijít v případě, že se lidé zapojí do partnerského programu, je právě vystoupení Nohavici a Janáčkovy filharmonie,“ upřesnil Koudela.

Nicméně ti, kteří se partnery stát nehodlají a mají zároveň rádi Nohavicu, nemusí zoufat. „Podle posledních zpráv se chystá koncert na podzim zopakovat. Ale to už pro širokou veřejnost,“ avizuje Šiška.

Janáčkův máj

Další velkou kulturní akcí v plynojemu bude květnový zahajovací koncert festivalu Janáčkův máj. Odehraje se rovněž v plynojemu, tedy multifunkční aule Dolních Vítkovic. Zazní tradiční Janáčkova Sinfonietta, Straussův Koncert číslo 2 pro lesní roh a orchestr a Čajkovského Italské capriccio. „Sál pro patnáct set posluchačů, velké pódium a krásné prostory mají nepopsatelnou atraktivnost,“ pochvaluje si ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek.

Náročnou zkouškou ohněm, ale nikoliv z vyhaslých pecí, pak projde areál v červenci. Uskuteční se zde jedenáctý ročník přestěhovaného festivalu Colours of Ostrava. Organizátoři prohlašují, že v sousedství vysokých pecí budou nové zelené plochy, které pojmou až dvakrát více diváků než původní festivalový areál v centru Ostravy. „Děláme všechno pro to, aby to byl nejlepší festival v republice,“ říká ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Svědčí o tom zatím potvrzená jména hvězd, jako jsou Björk, Bobby McFerrin, kapely Animal Collective, Parov Stelar, Tamikrest nebo Kronos Quartet.

Přesnější informace zveřejní pořadatelé na začátku března. „Sdělíme, jak to bude letos na Colours vypadat a kde budou jednotlivé koncertní scény,“ dodává Holušová.

Vybrané peníze od partnerů poslouží na úhradu velmi nákladného provozu této atrakce. Celkově totiž přijde oživení 253 hektarů velkého areálu na šedesát miliard korun.

„Zčásti počítáme s využitím prostředků naší strojírenské skupiny, zčásti bychom rádi získali podporu státu, kraje, města a partnerů,“ říká Světlík. V místech bývalých průmyslových areálů by podle něj měly vyrůst byty, vědecká a výzkumná pracoviště, vysokoškolský areál, obchody, hotely, kanceláře i veřejná sportoviště jako například golfové hřiště.

Budou tam byty i hřiště

V severní části areálu by architekti rádi viděli vysokoškolské, vědecko-výzkumné a vývojové centrum včetně bytů pro odborníky i studenty. V rámci projektu se rovněž počítá s obnovou historicky cenného objektu šesté energetické ústředny. V ní také vznikne Svět techniky, netradiční muzeum fungování fyzikálních zákonů a vzdělávací centrum pro zájemce o technické obory. Celý projekt by měl dospět do finále zhruba za sedm let.