Areál Montasu Hradec Králové se má změnit na rezidenční čtvrť

Rozsáhlý areál bývalých strojíren Montas nedaleko centra Hradce Králové má nového majitele. V dražbě jej za 47 milionů korun vydražil investor z Hradce Králové. Vyvolávací cena byla 40 milionů korun a dražby se zúčastnili tři zájemci. Téměř čtyřhektarový areál Montasu, který leží blízko řeky Labe, by se měl podle představ investora postupně měnit a v dlouhodobém výhledu by se z něj měla stát rezidenční lokalita, uvedla mediální zástupkyně dražební společnosti Naxos Jana Bryndová.

Areál se prodával jako majetek zkrachovalé společnosti Europrofi CZ. Skládá se z výrobních hal, skladových a administrativních prostor a manipulačních ploch. Nyní jsou části areálu pronajaté třem desítkám subjektů. Původní strojírny Montas zkrachovaly a ukončily výrobu v roce 1998.

V dražbě byl Montas již potřetí. Při první dražbě byla vyvolávací cena 85,2 milionu korun, při druhé 60 milionů korun. Žádný zájemce se ale tehdy nenašel. V územním plánu města je areál zanesen jako plochy výroby. Pro jeho případné jiné využití by byla potřeba změna územního plánu. Radnice už dříve uvedla, že by se tomu nebránila, protože chce vytěsnit průmyslovou výrobu ze středu města a přispět k novému využití starých průmyslových areálů.