ARKOS Forum: hlavní téma udržitelná architektura

Druhý ročník mezinárodní architektonické přehlídky ARKOS Forum, který se konal na začátku dubna v Praze, se nesl v duchu udržitelných renovací. Architekti z celé Evropy zde představili své projekty navržené či realizované v plném souladu s principy udržitelného rozvoje.

Přednáška urbanisty a architekta Philippa Madeca ukázala široké portfolio projektů, které se zabývaly udržitelnou renovací. Návštěvníci měli možnost vidět projekty realizované po celém světě a seznámit se s filozofií čerstvého držitele prestižní ceny Global Award for Sustainable Architecture. „Druhý ročník ARKOS Fora jsme věnovali udržitelným renovacím právě proto, že jsme si vědomi toho, jak důležité je zlepšovat kvalitu života v různých koutech naší planety,“ říká Didier Montagné, ředitel ARKOS Fora, a dodává: „Viděli jsme zde nejen přeměny celých čtvrtí lidí žijících v žalostných podmínkách, jako třeba jeden z projektů nadace LOCUS Foundation, ale i zcela opomíjené části moderních evropských měst, které doposud stály na okraji veřejného zájmu. Jsme rádi, že se nám do Prahy podařilo přivést takové projekty a takové architekty, kteří českému publiku ukázali, jak málo často stačí k tomu, aby bylo dosaženo udržitelného rozvoje ve stávající výstavbě, a jak mnoho to může přinést obyvatelům takových renovovaných míst.“

Úspěšného neziskového projektu ARKOS Forum se letos zúčastnilo přes 600 návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti. Do 10. června pokračuje výstava „Ekologické bydlení. Jakou architekturu pro udržitelná města?“, která je k vidění v Paláci Křižík v Radlické ulici číslo 2. Vstup na výstavu je zdarma.

www.arkosforum.com